Landelijke VVD wil dat Van Rey op afstand blijft

VVD-voorzitter Benk Korthals heeft de Roermondse afdeling en fractie van de VVD dringend geadviseerd meer afstand houden tot Jos van Rey, de van corruptie verdachte oud-wethouder. Zowel de lokale afdeling als de fractie voelt daar weinig tot niets voor.

Onlangs werd bekend dat de raadsfractie in Roermond Van Rey, naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt, had aangetrokken als adviseur. Het hoofdbestuur van de VVD is het daar niet mee eens, zo zei Korthals gisteren tegen de Roermondse VVD-voorzitter Victor Cillekens in een onderhoud in Den Haag.

„Benk Korthals heeft Roermond dringend advies gegeven meer afstand te houden tot Jos van Rey zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt”, aldus een VVD-woordvoerder. „Een adviseurschap hoort daar niet bij.”

De Roermondse voorzitter Cillekens bevestigt het verzoek. „Maar ja”, zegt hij in een reactie, „wat is afstand? Het zou buitengewoon onverstandig zijn om niet van de grote kennis en kunde van Jos van Rey gebruik te maken. Je kunt dat doen in het gemeentehuis of in een achteraf-zaaltje. Hoewel ik daarover eerst met de fractie wil spreken, ben ikzelf voor transparantie, dus tegen achteraf-zaaltjes.”

Ook Dré Peters, fractievoorzitter van de VVD in Roermond, wil van de adviezen van Van Rey gebruik blijven maken, zo heeft hij laten weten. „Ze mogen in Den Haag van alles adviseren; wij sluiten niemand uit, ook Jos van Rey niet”, aldus Peters.