Kortkolom buitenland

Touareg pakken twee extremisten in Mali

Kidal. Rebellen van het nomadische Toearegvolk hebben naar eigen zeggen in Noord-Mali twee leiders van de moslimextremisten gevangengenomen, die op de vlucht waren voor Franse luchtaanvallen nabij de grens met Algerije. De seculiere Toearegbeweging MNLA zei dat het gaat om Mohamed Moussa Ag Mohamed, nummer drie van Ansar ud-Din, die lijfstraffen invoerde in Timboektoe. De tweede is Oumeini Ould Baba Akhmed, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering van een Fransman door MUJWA, een splintergroep van Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb. (Reuters)

Arrestaties oppositie in Azerbajdzjan

Baku. Bijna twee weken na rellen in Azerbajdzjan zijn gisteren twee oppositionelen gearresteerd. Het duo – een journalist en de voorzitter van een oppositiegroep – wordt ten laste gelegd dat ze de aanstichters van de ongeregeldheden waren. Op 23 januari was Ismayilli, 150 kilometer van Baku, het toneel van onverwacht heftige rellen. Aanleiding was een auto-ongeluk waarbij een plaatselijke notabele was betrokken. In Azerbajdzjan, dat al sinds 1969 wordt gedomineerd door vader en zoon Aliyev, staan dit najaar verkiezingen op de rol. (NRC)

Lange celstraffen voor dissidenten Vietnam

Hanoi. Een Vietnamese rechtbank heeft gisteren 22 burgers die een bedrijf hadden opgezet voor ecotoerisme tot lange celstraffen veroordeeld. Volgens de rechter diende het bedrijf als een façade voor staatsondermijnende activiteiten. De leider, Phan Van Thu, kreeg levenslang, de overigen straffen tussen de 12 en 17 jaar. De groep was kritisch over de communistische regering. Vorige maand werden al dertien mensen veroordeeld tot lange celstraffen, ook wegens staatsondermijnende activiteiten. (Reuters, BBC)

Britse politie stal identiteit kinderen

Londen. De Londense politie heeft tussen 1968 en 1994 voor undercoveroperaties de identiteit gestolen van overleden kinderen. Dat concludeert The Guardian op basis van een uitgebreid onderzoek. Volgens de krant gebruikten de agenten die infiltreerden in gevaarlijk geachte groeperingen, geboorteregisters om namen te vinden van kinderen die waren overleden. Ze gebruikten hun administratieve gegevens en lieten paspoorten maken op hun naam. Een van de agenten werd ontdekt toen zijn vriendin, lid van een anti-kapitalistische groep, probeerde hem terug te vinden nadat hij plotseling was verdwenen. (AP)

Cambodja rouwt bij crematie ex-koning

PHNOM PENH. Honderdduizenden Cambodjanen hebben gisteren de crematie bijgewoond van de voormalige koning Norodom Sihanouk. Hij overleed vorig jaar oktober, en sindsdien lag zijn gebalsemde lichaam opgebaard zodat mensen afscheid konden nemen. Al ging Sihanouk allianties aan met bondgenoten als de Rode Khmer, de communistische beweging die miljoenen Cambodjanen vermoordde, hij bleef een populaire en verbindende figuur in zijn verscheurde land. (AP)