Hij maakte 'Wild Thing' tot rockklassieker

Reg Presley uit Zuid-Engeland had met de door hem opgerichte rockband The Troggs grote hits. Verder acteerde hij en was ufo-specialist.

From left they are: Reg Presley, Chris Britton, Ronnie Bond and Pete Staples./From left they are: Reg Presley, Chris Britton, Ronnie Bond and Pete Staples.
From left they are: Reg Presley, Chris Britton, Ronnie Bond and Pete Staples./From left they are: Reg Presley, Chris Britton, Ronnie Bond and Pete Staples.

„Wild thing. You make my heart sing. You make everything...groovy. I said wild thing.” Een simpel maar doeltreffend gitaarriffje met een blufferig flirtende tekst, gezongen door The Troggs-voorman Reg Presley. Het nummer Wild Thing van de Britse band The Troggs groeide van een grote hit in de jaren zestig uit tot een rockklassieker, die zijn uitwerking heeft gehad op latere post- en garagerockgenres. Jimi Hendrix bracht het nummer in 1967 op het Monterey Pop Festival.

De gisteren overleden Troggs-leadzanger Reg Presley (71), geboren in Andover, Hampshire, richtte in 1964 zijn band The Troggs op. Een jaar later kwamen de Britse rockersonder contract bij de manager van The Kinks, Larry Page.

Naast Wild Thing scoorden The Troggs in de jaren zestig hits als With a Girl Like You, I Can’t Control Myself en Love is All Around. Dat laatste nummer, meer een ‘flowerpowerballade’, werd in een cover van de Schotse band Wet Wet Wet in 1994 een grote hit als succesvolle soundtrack van de film Four Weddings and a Funeral. Ook in Nederland stond dit nummer verschillende weken op de eerste plaats in de hitlijsten.

Het leverde Reg Presley tevens geld op om zijn bevindingen in een studie naar ufo’s en graancirkels te publiceren in een boek: Wild Things They Don’t Tell Us.

The Troggs waren nog altijd op tournee. Een jaar geleden gaf Presley aan te stoppen met optredens, omdat hij leed aan longkanker. Alleen gitarist Chris Britton is nog over van de originele bezetting. Het nummer Wild Thing is in veel reclamespotjes gebruikt.