‘Hezbollah zat achter aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije’

De uitgebrande bus in Bulgarije waarin de zelfmoordterrorist zichzelf opblies vorig jaar. Foto AFP / Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken

Twee leden van de militante groepering Hezbollah zaten achter de bomaanslag op de bus in Bulgarije vorig jaar juli waarbij vijf Israëlische toeristen omkwamen. Dat zijn de conclusies van het Bulgaarse onderzoek naar de aanslag, melden verschillende persbureau’s.

De Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken, Tsvetan Tsvetanov, zei na afloop van een regeringsbijeenkomst waar het rapport besproken werd, dat drie mensen betrokken waren bij de zelfmoordaanslag. Twee van hen waren in bezit van een Australisch en/of een Brits paspoort. Tsvetanov zei tegen verslaggevers van persbureau Reuters:

“We hebben vastgesteld dat de twee leden waren van de militante tak van Hezbollah. Er zijn gegevens waaruit een link blijkt tussen Hezbollah en de twee verdachten.”

De aanslag vond vorig jaar plaats bij de luchthaven van de stad Burgas aan de Zwarte Zee, zo’n 400 kilometer ten oosten van de hoofdstad Sofia. In de bus zaten op het moment van de aanslag, waarbij ook 32 gewonden vielen, zo’n veertig Israëlische jongeren, die onderweg waren naar het vakantieoord Sunny Beach.

Hezbollah mogelijk op de lijst van terreurorganisaties?

Na de aanslag zei Israël meteen al dat Iran achter de aanslag zou zitten. Israël vond dat de bomaanslag in Bulgarije sterke gelijkenis toonde met aanslagen eerder in India, Georgië, Thailand, Kenia en Cyprus. Iran ontkende alle aantijgingen en zei dat de aanslag de eigen schuld van Israël was.

De Israëlische premier Netanyahu heeft in een reactie gezegd dat het de uitkomsten van het rapport verwelkomt. Volgens Netanyahu zijn Hezbollah en Iran bezig met een “mondiale terreurcampagne”. Het land hoopt dat de EU haar conclusies trekt en de “noodzakelijke conclusies” zal trekken.

De uitkomsten van het rapport zouden de weg kunnen vrijmaken voor de EU om Hezbollah op de lijst te zetten van terroristische organisaties. De VS heeft de organisatie al sinds 1990 op die lijst staan. Nederland drong daar in september binnen de EU al op aan. De meeste landen vonden dat toen echter te ver gaan. Groot-Brittannië beschouwt bijvoorbeeld alleen de gewapende tak van de Libanese beweging als een terroristische organisatie.