Geen schadevergoeding voor weggepest gezin Terwijde

Het Marokkaanse gezin dat is weggepest uit de Utrechtse wijk Terwijde krijgt geen schadevergoeding, schrijft de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen vandaag in een brief aan de gemeenteraad. Foto Hollandse Hoogte / Bert Spiertz

Het Marokkaanse gezin dat twee jaar geleden werd weggepest uit de Utrechtse wijk Terwijde krijgt geen schadevergoeding van de gemeente. De gemeente is niet aansprakelijk, schrijft burgemeester Aleid Wolfsen dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Dat meldt persbureau Novum.

Het gezin vertrok na maandenlange pesterijen en vernielingen. Ook werd een keer ingebroken. Twee verdachten werden opgepakt, van wie een in een gesloten inrichting werd geplaatst. De directe buren van het gezin moesten van de rechter gedwongen ergens anders wonen. Een van de zoons van beide gezinnen kreeg daarnaast een gebiedsverbod opgelegd.

‘Daders pleegden grote inbreuk op levensgeluk van gezin’

Volgens Wolfsen betekent de weigering van de schadevergoeding niet dat er geen twijfel is over de ernst van de gebeurtenissen:

“Integendeel. De daders hebben een grote inbreuk gepleegd op het levensgeluk van het gezin. Dat de familie uiteindelijk geen andere oplossing zag dan te verhuizen valt zeer te betreuren.”

Wolfsen wijst er op dat het gezin tijdens de pesterijen, die tien maanden aanhielden, ‘materieel en immaterieel’ is bijgestaan door de politie, het wijkbureau, de woningcorporatie en de gemeente. In enkele situaties hebben de gemeente en de woningcorporatie daarbij ook kosten gemaakt.

Weggepest homostel kreeg wel schadevergoeding

Een homostel dat al eerder werd weggepest uit dezelfde wijk, kreeg vorig jaar augustus wel een schadevergoeding. De gemeente had daar toen afspraken over gemaakt met justitie en politie.

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen raakte afgelopen jaar in de problemen door de politieke repercussies van de manier waarop hij bij het wegpesten van het homostel handelde. Hij overleefde in september nog een debat waarin hij zich moest verantwoorden voor de vernietiging van documenten over het weggepeste homostel.