Ernstige gebreken, maar sancties bleven uit

Brandgevaarlijke moskee-internaten in Rotterdam waren veilig genoeg, vond de wethouder. Morgen legt hij de raad uit waarom hij ze niet sloot.

Jonge moslims in een islamitisch internaat, gevestigd boven een Rotterdamse moskee.
Jonge moslims in een islamitisch internaat, gevestigd boven een Rotterdamse moskee. Foto Robin Utrecht

Jarenlang tolereerde Rotterdam dat moskee-internaten laks omgingen met brandveiligheidsregels. Liepen kinderen die er verbleven gevaar? Wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) moet de gemeenteraad morgen uitleg geven.

1Hoe brandgevaarlijk waren de internaten?Karakus heeft gezegd dat de internaten altijd veilig zijn geweest. Uit interne brieven bleek echter dat sommige internaten „een bedreiging” voor „de veiligheid van de aanwezige personen” hebben gevormd. Ook bouwdeskundige Nico Scholten van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw concludeerde aan de hand van gemeentelijke stukken dat de situatie „in elk geval brandonveilig is geweest”. Karakus blijft erbij: brandweerrapporten hebben volgens hem nooit aanleiding gegeven de panden direct te sluiten – dus waren ze veilig genoeg.

2Wist Karakus van de problemen met de internaten?Ja. Al zei hij eerst van niet. In deze krant zei de wethouder dat hij tot de zomer van 2011 niet wist dat er kinderen sliepen in de Rotterdamse Fatih-moskee, waar problemen waren met de brandveiligheid. Uit verklaringen van deelgemeentebestuurders en gemeentelijke documenten bleek dat Karakus hiervan sinds 2008 op de hoogte is.

3Hebben de controlediensten goed gehandeld?De dienst Toezicht Gebouwen en de brandweer hebben moskeebesturen jarenlang brieven gestuurd over ernstige gebreken waar iets aan gedaan moest worden. Hieraan werd niet of te laat gehoor gegeven. Het leidde nooit tot sancties. Daarnaast spraken controlediensten elkaar soms tegen. Zo werd een moskee-internaat in korte tijd als onveilig bestempeld door de gebouwendienst, terwijl het volgens de brandweer wel veilig was.

4Waarom heeft de gemeente niet ingegrepen?De deelgemeente gedoogde het overnachten van kinderen in de Fatih-moskee. De oppositie vraagt zich af of de gemeente met twee maten heeft gemeten. Rotterdam kent de meest stringente aanpak van Nederland als het gaat om het bestrijden van illegale verblijfsinrichtingen. Honderden panden zijn de afgelopen jaren via de ‘Rotterdamwet’ gesloten omdat er te veel mensen verbleven. Wat maakt de situatie in moskee-internaten anders? Karakus zal het de raad moeten uitleggen.

5Valt de wethouder iets te verwijten?De coalitie vindt van niet. „Daar waar de dossiers bij hem op tafel zijn gekomen, handelt hij bestuurlijk correct”, aldus partijgenoot Tom Harreman. Oppositiepartijen houden hem echter verantwoordelijk voor het gebrekkige optreden van de handhavingdiensten.