Kabinet schuift keuzes over Europa voor zich uit - Rutte wil doorwrochte lijst

DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold confronteert fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA met zijn tegenstrijdige uitspraken over Europa. De Tweede Kamer debatteerde over de speech van de Engelse premier Cameron over Europa. ANP MARTIJN BEEKMAN
DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold confronteert fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA met zijn tegenstrijdige uitspraken over Europa. De Tweede Kamer debatteerde over de speech van de Engelse premier Cameron over Europa. ANP MARTIJN BEEKMAN D66-leider Alexander Pechtold confronteert fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA met zijn tegenstrijdige uitspraken over Europa. De Tweede Kamer debatteert vanavond over de speech van de Britse premier Cameron over Europa. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet stelt de keuze nog even uit over de bevoegdheden die Nederland moet terugkrijgen van de EU. De regering wil deze maand komen met een visie op Europa, maar een concreet lijstje komt er pas in de zomer. Dit tot ergernis van de oppositie, zo bleek vanavond tijdens een debat over de toekomst van de EU.

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken een lijst op te stellen van beleidsterreinen die moeten overgedragen worden aan nationale overheden. Premier Rutte:

“Het moet geen populistisch lijstje worden, maar een doorwrocht stuk.

Alleen die lijst is er nog altijd niet. Tijdens het debat beperkten VVD en PvdA zich slechts tot het geven van een aantal voorbeelden, aldus NRC-redacteur Mark Kranenburg:

Volgens de VVD komen een regeling voor zwangerschapsverlof of de arbeidsomstandighedenwet voor glazenwassers in aanmerking om uit Brussel weg te halen. “Maar het is een grijs gebied”, erkent men bij de VVD. Want de Europese interne markt, waarvan deze partij een groot voorstander is, schrijft voor dat alle lidstaten gelijke regels moeten hebben om concurrentievervalsing te voorkomen. De PvdA heeft het over onderdelen van het landbouwbeleid.

Oppositie wil dat kabinet haast maakt

Wil het kabinet er kennelijk de tijd voor nemen, waar verschillende partijen het kabinet juist tot haast maanden. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vindt dat het kabinet nogal traag handelt:

“Dit kabinet inventariseert, denkt na tot de zomer, maar de Europese trein dendert door. En straks staan we op een leeg perron.”

D66-leider Alexander Pechtold:

“Dit is achteraf de langste formatie ooit. Dat kaartspel waar Wouter Bos geld mee verdient in het bedrijfsleven met al die kaartjes; Samsom en Rutte hebben die kaart van Europa mooi laten liggen.”

PvdA-leider Diederik Samsom maakte duidelijk dat hij er geen problemen mee heeft als het kabinet pas van de zomer met een lijstje komt.

“Ik heb wel een beetje haast, maar ik vind zorgvuldigheid belangrijker.”

Samsom zei verder dat Nederland de komende jaren eerder meer macht aan Brussel zal overdragen dan dat er bevoegdheden worden teruggehaald. De aanpak van de eurocrisis en de financiële sector maakt dat onvermijdelijk, zei Samsom.

Ook de VVD gunt het kabinet de tijd tot de zomer om tot een kritische lijst te komen met onderwerpen, zei Halbe Zijlstra:

“Als je niet kritisch kijkt naar de EU dan ondergraaf je het draagvlak. Als je Europa een warm hart toedraagt dan moet je kritisch zijn.”

Zijlstra wilde overigens ook de toezegging van het kabinet dat de Britten worden betrokken bij het debat want “aan de Fransen overgeleverd zijn” leek hem ook geen goed idee.

CDA-standpunt leidt tot onduidelijkheid

Buma noemde vanochtend in de Volkskrant een aantal bevoegdheden die volgens hem kunnen worden teruggehaald uit Brussel. Het kwam hem op complimenten te staan van andere partijen dat hij de discussie naar zich toetrok, maar ook op de beschuldiging dat het CDA van standpunt veranderde.

Twitter avatar ajboekestijn Arend Jan Boekestijn Tsjoe er ontstaat nu wel erg veel licht tussen CDA Den Haag en CDA Brussel. Even met elkaar bellen lijkt mij verstandig

Buma ontkende dat hij tegen Europa is.

“Ik ben voor Europa, dat was ik gisteren en vandaag. Maar Europa moet wel doen waar het goed in is, en datgene bij de lidstaten neerleggen waar die goed in zijn.”

PVV-leider Geert Wilders heette Buma desondanks van harte welkom in het eurosceptische kamp. “Het is dat we geen leden hebben, anders zou ik het erelidmaatschap van de PVV aanbieden aan de heer Buma”, zei Wilders.

Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt Vereniging PVV heeft nu twee leden: de stichting PVV en Geert Wilders. Die kan dus in zijn eentje een erelidmaatschap aanbieden……

Verdeeldheid in de coalitie over Europa, vindt de oppositie

De Kamer debatteerde naar aanleiding van de toespraak die de Britse premier Cameron onlangs hield over Europa. Cameron zei macht uit Brussel te willen terughalen. Ook wil hij een referendum over het EU-lidmaatschap. De vraag van de Kamer was daarom of het kabinet Cameron steunt in zijn pleidooi voor drastische hervormingen?

Tijdens het debat prees behalve D66-fractievoorzitter Pechtold ook PvdA-leider Samsom de speech. De VVD was echter kritischer, waardoor de oppositie meende licht te zien tussen de partijen in het kabinet als het gaat om Europa.

Volgens Pechtold is er ‘diepe verdeeldheid’ tussen VVD en PvdA:

“We zitten met een kabinet dat een sprintje trekt naar het bordes, maar dat niet weet wat het wil met Europa.”