Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Deze personen lijken verdacht veel op Richard III

Nu het gezicht van voormalig koning Richard de Derde is gereconstrueerd, konden wij bij nrc.nl het niet laten om zelf ook wat reconstructiewerk te verrichten. Kijk mee: deze personen lijken namelijk verdacht veel op de voormalig Britse monarch.

Na de bevestiging van gisteren dat het skelet dat in september werd opgegraven op een parkeerplaats in Leicester de vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III is, zijn wij ons eigen onderzoek naar gelijkenissen in de huidige tijd begonnen. Bekijk hier het overzicht van de treffende gelijkenissen van Richard de Derde met hedendaagse acteurs en muzikanten.

Reconstructie 1: Loki

Lo-wie? Loki, het personage uit de blockbuster The Avengers! Dat bleke gelaat, dat gitzwarte haar…het enige dat mist is een goed geplaatst hoedje en Loki kan zo doorgaan voor Richard de Derde. Oordeel zelf:

Reconstructie 2: Lord Farquaad

Ook in animatieland zijn er gelijkenissen te vinden. Enter Lord Farquaad (wiki), de meedogenloze mini-heerser van Duloc in de animatiefilm Shrek. Je zou zomaar denken dat hij een voorbeeld heeft genomen aan Richard:

Reconstructie 3: Laurence Olivier

De Britse vermaarde acteur Laurence Olivier mocht Richard III (IMDB) al eens spelen in 1955 (filmpje!), misschien dat deze gelijkenis daarom zo schitterend gelukt is. Aanschouw het wonder:

Reconstructie 4: Jack White

Als Richard de Derde ooit gereïncarneerd is, dan is hij dat in de vorm van Jack White. Stoerder, met hippere hoed, gitaar en gevoel voor muziek. Yeah. Wij zien het wel:

Reconstructie 5: Ken Stringfellow

De vermaarde gitarist van The Posies lijkt ook verdacht veel op Richard de Derde! En anders is zijn ‘coupe nuit’ goed gelukt:

Reconstructie 6: Wilfred Genee

Ook in Bekend Nederland vonden wij een treffende gelijkenis, en wel met het hoofd van Wilfred Genee. U weet wel, die sportmeneer van Voetbal International. Die straffe blik, die passie in die ogen. Oordeel zelf:

Foto reconstructie links: AFP / Justin Tallis Foto reconstructie links: AFP / Justin Tallis

Deze mensen willen heel graag op Richard III lijken…

…maar slagen daar nog niet goed genoeg in. Deze Philippa Langley, de vrouw achter het onderzoek ‘Looking For Richard’, doet er goed aan haar haar te verven alvorens zij weer plaats wenst te nemen naast Richard. Dat blond lijkt natuurlijk nergens op.

Foto Reuters / Andrew WinningFoto Reuters / Andrew Winning

Michael Ibsen, een verre achterneef van Richard de Derde, mag dan wat DNA betreft een gelijkenis vormen, wij zien Richard nog geen bril dragen. Hadden ze toen überhaupt wel brillen?

Reuters / Andrew WinningReuters / Andrew Winning

Weet u wie er nog meer op Richard de Derde lijkt? Laat het weten in de comments!