Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Achtervolgd door Jakhalzen

Joanna maakte een bord met ‘Weg met de monarchie’ en kwam in een mediastorm terecht.

„Pffff”, neemt ze de telefoon op. „Wat een drukte. Dit had ik nooit verwacht.”

Studente en ad hoc-demonstrante Joanna (23) kwam dit weekend per ongeluk in een mediastorm terecht. Toen ze vrijdag in Utrecht een bord omhooghield met de tekst ‘Weg met de monarchie, het is 2013’, wist ze nog niet dat ze in de dagen erna het landelijke nieuws zou halen.

Joanna: „Ik kwam er toevallig achter dat de koningin langs kwam. Ik ging snel naar de winkel om een oude doos op te halen en een stift te kopen. Ik ging achter de mensen staan met mijn bord. Ik heb twintig of dertig seconden daar gestaan toen de politie me afvoerde.”

In eerste instantie was er niemand die erover schreef, alleen de NOS had vrijdag een of twee regels op de website. Pas toen GeenStijl zaterdag een foto plaatste, begon het te rollen.

Ze is maandag net klaar met een interview voor RTV Utrecht, als ze wordt gebeld door een journalist van het Algemeen Dagblad (AD), die ze eerder al een interview had gegeven. Hij zegt tegen haar dat de Jakhalzen van De wereld draait door naar haar op zoek zijn. Ze zijn al in Utrecht, krijgt ze te horen. Ze heeft er genoeg van en pakt de trein om de Jakhalzen te ontvluchten. Weg van de drukte. Ze moet vanavond namelijk ook nog naar Pauw&Witteman.

„Maandag werd ik gebeld door Radio 2”, vervolgt Joanna. „Ik heb geen idee hoe ze aan mijn nummer zijn gekomen. Maar ze moesten eerst aan Pauw & Witteman vragen of dat mocht, want ik had afgesproken dat ik niet in andere media zou verschijnen. Daarom kon ik ook niet naar PowNews, De wereld draait door en Hart van Nederland van SBS.”

Joanna vindt de aandacht overdreven: „Ze vragen ook van die persoonlijke dingen, maar die wil ik niet vertellen. Heel banaal. Ik ben niet eens gearresteerd en ik word dagenlang achtervolgd door journalisten.”