Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

35 jaar IJsselmeer maakt het ontastbare zichtbaar

Wout Berger: When I Open My Eyes

Fotohof Edition, €30,00 ****

35 jaar lang woonde fotograaf Wout Berger in zijn onderwerp, maar een vriend moest hem erop wijzen voor hij het zich realiseerde. Vanaf dat moment ging hij fotograferen wat hij al die jaren elke ochtend ziet als hij wakker wordt: het IJsselmeer. Eerst fotografeerde hij de incidenten van het meer, zoals de boten en de vogels. Maar al verzamelend verschoof zijn aandacht naar juist dat wat altijd aanwezig was, maar pas zichtbaar werd door de herhaling van het fotograferen: wind en licht. Kijkend naar een foto zie je het water, de horizon, de opkomende zon en wolken. Maar bladerend door het boek worden de verschillen tussen de beelden het onderwerp. De ontastbare elementen van de natuur worden zichtbaar. Wind en licht. De repetitieve beelden draaien de rollen om. Waar je eerst naar water denkt te kijken, wordt steeds meer duidelijk dat het niet het water is wat je ziet, maar de wind die het vormt en het licht dat het kleur geeft. Eigenlijk is het water niet meer dan een spiegel van de elementen. In eindeloze combinaties en variaties. Geen dag lijkt op de vorige. Hoe minder er te zien is, hoe meer je erin ziet.

Dat roept natuurlijk een associatie op met De vier jaargetijden van Vivaldi: de klanken maken iets voelbaar wat op een doodgewone dag, in welk seizoen dan ook, enkel onbewust aanwezig is. Het zijn de klanken die iets ongrijpbaars voelbaar maken. Net als Vivaldi heeft Berger een destillaat van de werkelijkheid gecreëerd. Heftiger, mooier, intenser. Simpelweg door te zien waar hij al 35 jaar naar keek.