Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VVD in Senaat ontevreden over wet Schippers voor EPD

De VVD in de Eerste Kamer is ontevreden over de aangescherpte wet van minister Edith Schippers voor Volksgezondheid voor het elektronisch patiëntendossier (EPD). De minister kwam met aanscherpingen na een politieke discussie eind vorig jaar over de privacy en veiligheid.

DEN HAAG - Senator Heleen Dupuis van de VVD luistert dinsdag in de Eerste Kamer naar Ing Yoe Tan van de PvdA tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor een landelijk Elektronisch Patientendossier. ANP VALERIE KUYPERS
DEN HAAG - Senator Heleen Dupuis van de VVD luistert dinsdag in de Eerste Kamer naar Ing Yoe Tan van de PvdA tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor een landelijk Elektronisch Patientendossier. ANP VALERIE KUYPERS Senator Heleen Dupuis in de Eerste Kamer tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor het EPD vorig jaar. De senator is nog steeds niet erg tevreden over de door Schippers beloofde aanscherping van het voorstel. Foto ANP / Valerie Kuypers

De VVD in de Eerste Kamer is ontevreden over de aangescherpte wet van minister Edith Schippers voor Volksgezondheid voor het elektronisch patiëntendossier (EPD). De minister kwam met aanscherpingen na een politieke discussie eind vorig jaar over de privacy en veiligheid.

VVD-senator Heleen Dupuis laakt tegenover NRC met name het feit dat patiënten nog steeds een generieke toestemming geven voor het gebruik van hun medische gegevens.

“De minister toont zich hiermee wel erg halsstarrig en volhardend ten koste van de privacy van patiënten.”

Mocht de Tweede Kamer akkoord gaan met de wet, dan zal de Eerste Kamer de wet alsnog blokkeren, waarschuwt Dupuis.

“Ik zeg dat niet alleen namens mijzelf. Veel woordvoerders in de Eerste Kamer staan op dit standpunt.”

Huisartsen spannen rechtszaak aan tegen invoering EPD

De Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen maakte vandaag bekend een rechtszaak aan te spannen tegen VZVZ, de vereniging van zorgaanbieders die het EPD landelijk invoert. De huisartsenvereniging, die 10 procent van de huisartsen vertegenwoordigt, vindt dat het beroepsgeheim in het geding is. Daarnaast vreest de organisatie de dwang van overheid en zorgverzekeraars om mee te doen aan het EPD. Alternatieve vormen van gegevensuitwisseling zouden straks niet meer mogelijk zijn.

Morgen legt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) het EPD middels een stemming voor aan haar leden. Vorige week werd al bekend dat huisartsen in Amsterdam en Almere tegen het EPD zullen stemmen.