Sánchez koerst voorlopig niet

Wielerploeg Blanco heeft kopman Luis León Sánchez op non-actief gezet. Hij wordt gelinkt aan dopingarts Fuentes.

Redacteur Wielrennen

Amsterdam. Hij startte niet in de Tour Down Under, niet in de Tour of Qatar en ook niet in de Trofeo Palma de Mallorca. Het peloton is dit seizoen vertrokken zonder Luis León Sánchez. De kopman van de Nederlandse ploeg Team Blanco (voorheen Rabo) is op non-actief gezet door zijn ploegleiding. Totdat duidelijk wordt of de Spanjaard wel of niet klant was bij dopingarts Eufemiano Fuentes.

De beslissing om Sánchez op non-actief te stellen is volgens een Twitterbericht van de ploeg een gevolg van verhalen in de media. Daarmee doelt Blanco onder meer op een publicatie in NRC Handelsblad over vier bloedtransfusies die Sánchez in 2006 bij Fuentes zou hebben ondergaan, onder codenaam Huerto. De betrokkenheid van Sánchez bij het dopingnetwerk van Fuentes blijkt uit documenten van de Spaanse politie. In afgeluisterde telefoongesprekken hebben Fuentes en zijn compagnons het over Huerto. Vooral in het gesprek van 15 mei 2006, de dag van de proloog van de Ronde van Catalonië, wordt duidelijk wie er achter Huerto schuilgaat. Fuentes vertelt aan zijn compagnon José Labarta dat Huerto 25 seconden te laat kwam bij de start: uit wedstrijdverslagen blijkt dat Luis León Sánchez 25 seconden te laat was bij de proloog. De Spaanse krant El Pais meldde zaterdag dat Sánchez ook door de Guardia Civil is geïdentificeerd als Huerto.

Er zijn inmiddels gesprekken geweest tussen Sánchez en de ploegleiding van Blanco. Daarin ontkende Sánchez iedere betrokkenheid met Fuentes of andere dopingartsen waarmee hij in verband is gebracht – zoals Michele Ferrari en Jesús Losa.

Sánchez zelf wil niet reageren. Zijn zaakwaarnemer Angel Buenache deed dat tegen de Spaanse krant ABC: „Uit niets blijkt dat Luis León iets van doen heeft met dokter Fuentes. Hij heeft recht op verdediging, het kan uitlopen op een arbeidsrechtelijk probleem.” Volgens Buenache heeft Sánchez drie juristen ingehuurd om hem bij te staan. Voor Blanco onderzoekt advocaat Eric Vilé de arbeidsrechtelijke mogelijkheden.

Komende week moet Sánchez in Nederland uitleg geven over de zaak. Alle feiten en documenten worden hem voorgelegd. De partijen stevenen af op een conflict. Een ploegleider van Blanco zei eerder: „Sánchez is een probleem.” De ploeg kan, op zoek naar een nieuwe sponsor, geen dopingproblemen gebruiken. De kans dat Sánchez doping toegeeft is niet groot. Zijn contract, ter waarde van ongeveer 2,6 miljoen euro, loopt nog drie jaar.