Richard III lag dus 500 jaar ‘geparkeerd’ onder het asfalt

Richard III ging de geschiedenis in als een gewetenloze tiran – met dank aan Shakespeare. De plek van zijn laatste rustplaats bleek lang een mysterie. Maar wat blijkt? De koning van Engeland (tussen 1483 en 1485) lag al die tijd begraven onder het asfalt van een parkeerplaats in het Engelse Leicester.

A television image of King Richard III's skull is seen next to a portrait of him during a news conference in Leicester, central England February 4, 2013. British researchers said on Monday that a skeleton with a cleaved skull and a curved spine entombed under a car park was that of Richard III, solving a 500-year-old mystery about the final resting place of the last English king to die in battle. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: EDUCATION SOCIETY)
A television image of King Richard III's skull is seen next to a portrait of him during a news conference in Leicester, central England February 4, 2013. British researchers said on Monday that a skeleton with a cleaved skull and a curved spine entombed under a car park was that of Richard III, solving a 500-year-old mystery about the final resting place of the last English king to die in battle. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: EDUCATION SOCIETY) Foto Reuters / Darren Staples

Richard III ging de geschiedenis in als een gewetenloze tiran - met dank aan Shakespeare. Hij was de laatste Britse monarch die de dood vond op het slagveld. De plek van zijn laatste rustplaats bleek lang een mysterie. Maar wat blijkt? De koning van Engeland (tussen 1483 en 1485) lag al die tijd begraven onder het asfalt van een parkeerplaats in het Engelse Leicester.

Het zoemde al een tijdje rond, maar nu weten de onderzoekers van de Universiteit van Leicester het zeker: het is Richard III die daar onder het asfalt ligt. Eerder vandaag lichtten zij hun vondst toe in een persconferentie.

Koning met slanke, feminiene bouw

Het skelet is dat van een volwassen man met een slanke, feminiene bouw, die overeenkomt met beschrijvingen van Richard. Ook de leeftijd van de eigenaar van de botten, iemand tussen eind 20 en eind 30, is in overeenstemming met die van Richard. De verwondingen komen eveneens overeen met wat is verhaald over Richards dood.

DNA-analyse met behulp van DNA van nu levende afstammelingen uit de lange familielijn van de Plantagenets sloot vervolgens iedere twijfel uit. Er is overeenkomst tussen het DNA van de 21e-eeuwse afstammelingen en Richard III.

Bij dergelijk nieuws kun je natuurlijk altijd wat flauwe grappen verwachten:

Twitter avatar Charles_HRH Prince Charles Might have to sell France to pay Richard III’s car park fine.
Twitter avatar AMCS2010 Adrian Mawdsley So how much does Richard III owe in unpaid parking charges??
Twitter avatar shanemuk Shane McKee BREAKING: Traces of Richard III DNA found in Tesco burgers.
Twitter avatar RRayne316 Rob Rayne i do think richard III being buried under a carpark is a little too maffia for the medeviel times lol

Even inzoomen

Beelden van de opgraving:

Foto Reuters / University of LeicesterFoto Reuters / University of Leicester

Foto Reuters / University of LeicesterFoto Reuters / University of Leicester

Foto AFP / Andrew CowieFoto AFP / Andrew Cowie

De onderzoekers van de Universiteit van Leicester maakten een filmpje over hun zoektocht: