Oppositie wil dat Rajoy aftreedt om zwarte betalingen

De Spaanse oppositieleider Alfredo Pérez Rubalcaba heeft gisteren om het aftreden van de in opspraak geraakte premier Mariano Rajoy gevraagd. Rajoy is „een last” voor het land, aldus de socialistische voorman. „Hij kan ons land op dit delicate moment niet leiden. [...] We vragen hem plaats te maken voor een andere premier, die het vertrouwen, de zekerheid en stabiliteit kan terugbrengen die Spanje nodig heeft.”

Rubalcaba’s oproep volgde op Rajoys stellige ontkenning, zaterdag, dat hij ooit zwart geld heeft aangenomen of binnen zijn centrum-rechtse Volkspartij (PP) heeft uitgedeeld. „Ik heb maar twee woorden nodig: es falso [het is niet waar, red.]”, aldus de premier, die regeert op basis van een parlementaire meerderheid.

Vorige week publiceerde de krant El País de schaduwboekhouding die een oud-penningmeester van de PP twee decennia zou hebben bijgehouden. Donaties van grote bedrijven, vooral uit de bouwsector, zouden doorgesluisd zijn naar partijprominenten als zwarte ‘toelages’ op hun loon. Rajoy zelf zou in elf jaar ruim een kwart miljoen euro hebben opgestreken.

De premier ontkende deze praktijk in een toespraak tot het partijbestuur. De media mochten deze rede in de perszaal van het PP-hoofdkwartier volgen via een tv, maar na afloop was er geen mogelijkheid tot vragen. Rajoy beloofde wel in de loop van deze week zijn persoonlijke jaaropgaven te publiceren.

El País drukte zondag de volledige boekhouding af waarover het beschikt. Ook PP’ers bevestigen dat sommige inkomsten en uitgaven die hierin voorkomen, kloppen. Maar de donaties en toelages die in de documenten figureren, worden ontkend.

De hoofdredacteur van El Mundo, de centrum-rechtse krant die het schandaal half januari als eerste bracht, meent ook dat de documenten deels gefabriceerd zijn. Oud-penningmeester Bárcenas, die reeds vervolgd wordt in een ander corruptieschandaal, zou een valse versie van zijn schaduwboekhouding hebben gelekt om juridische bescherming af te dwingen. De echte versie, waarin Rajoy niet zou figureren, zou bij een notaris in de kluis liggen om pas te worden vrijgegeven zodra hij in de cel zou belanden. De krant roept op de kwestie snel door de rechter te laten ophelderen.

De ophef is intussen groot. In Madrid en Barcelona betoogden dit weekend duizenden mensen tegen corruptie. Een webpetitie die Rajoy oproept af te treden, is in enkele dagen tijd door ruim één miljoen mensen ondertekend. De peilingen wijzen uit dat het tweepartijenstelsel zou imploderen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.