Kortkolom binnenland

‘Rookverbod in 2012 amper gecontroleerd’

Amsterdam. Op naleving van het rookverbod in de horeca is vorig jaar slechts drieduizend keer gecontroleerd, terwijl er zestigduizend horecagelegenheden zijn waar het verbod geldt. Dat concludeert De Telegraaf vandaag uit cijfers die de krant heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Advocaat Raoul Meester stelt in de krant dat steevast dezelfde ondernemers op grote uitgaanspleinen in steden worden gecontroleerd. De NVWA zegt voornamelijk op risicolocaties te controleren en minder op plekken waar de kans op een overtreding kleiner is. Ook wijst de toezichthouder er in de krant op dat vorig jaar dertienduizend andere inspecties in de horeca zijn uitgevoerd, onder meer op brandveiligheid en hygiëne. Bij een deel van die controles wordt ook gekeken of er asbakken op tafel staan. (Novum)

Boete van brandweer bij loos alarm

Rotterdam. De brandweer gaat boetes uitdelen aan bedrijven en instellingen waar het brandalarm geregeld afgaat, terwijl er helemaal geen brand is. In Rotterdam gaat binnenkort een proef van start waarbij eerst een minuut lang wordt geprobeerd te achterhalen of het wel echt nodig is om uit te rukken na een automatische brandmelding. Een brandweervoertuig rijdt zes tot acht keer op een dag voor niets uit, zei een brandweercommandant tegen RTV Rijnmond. Voor een deel komt dit door onachtzaamheid. Vooral in zorginstellingen en in de bouw zou het vaak misgaan. (Novum)

Schaakpartij mondt uit in mishandeling

Berkel-Enschot. Tijdens een schaaktoernooi in Berkel-Enschot is zaterdagmiddag een deelnemer mishandeld. Een schaker uit Tilburg sloeg zijn tegenspeler uit Son en Breugel meermalen met een glas op het hoofd. Die raakte daardoor enige tijd bewusteloos, meldde Omroep Brabant. De Tilburger betichtte het slachtoffer tijdens hun partij van onsportief gedrag. De wedstrijdleider vond echter dat moest worden doorgespeeld. De Tilburger begon met slaan direct na afloop van de partij. Het slachtoffer moest naar een ziekenhuis vervoerd en ter observatie opgenomen. De dader is gevlucht. (Novum)

Eerste deel hal van Utrecht CS klaar

Utrecht. Het eerste deel van de nieuwe hal van het centraal station in Utrecht is gisterochtend geopend voor publiek. De opening van een deel van de nieuwe hal heeft tot gevolg dat de Jaarbeurstraverse, die de hal verbond met het Jaarbeursplein, nu dichtgaat. Dit deel wordt de komende tijd verbouwd. In 2016 moet de nieuwe hal compleet klaar zijn. (Novum)

Politie schiet tijdens achtervolging

Duiven. Bij een achtervolging door de politie is vannacht in het Gelderse Duiven een inzittende van de achtervolgde auto gewond geraakt door politievuur. De man is naar een ziekenhuis gebracht. Een andere inzittende van de auto is aangehouden, meldde de politie. De aanleiding voor de achtervolging is onbekend. (Novum)