KNVB bevestigt betrokkenheid Nederlanders - Eredivisie geschrokken

DEN HAAG - Directeur Rob Wainwright (M) van Europol tijdens de persconferentie over een grootschalig onderzoek naar match-fixing in het betaalde Europese voetbal. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
DEN HAAG - Directeur Rob Wainwright (M) van Europol tijdens de persconferentie over een grootschalig onderzoek naar match-fixing in het betaalde Europese voetbal. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Directeur Rob Wainwright (midden) van Europol tijdens de persconferentie vandaag over het onderzoek naar matchfixing in het betaalde Europese voetbal. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

In het Europol-onderzoek naar matchfixing in het Europese voetbal dat vandaag naar buiten is gekomen, zijn ook de namen van vijf Nederlanders opgedoken. Dat heeft Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB, vandaag bevestigd. Het is onduidelijk of de verdachten in Nederland, of in het buitenland actief zijn.

Europol maakte vandaag op een persconferentie bekend dat bij 380 voetbalwedstrijden sprake is geweest van omkoping, en dat 425 spelers, scheidsrechters, officials en criminelen verdacht worden van betrokkenheid. Het zou vooral gaan om wedstrijden uit de Turkse, Duitse en Zwitserse competitie, maar ook sommige duels uit de Champions League en EK- en WK-kwalificatie zijn verdacht. Zo schrijft de BBC dat een Champions League-wedstrijd die werd gespeeld in Engeland (geen details bekend) tot de honderden verdachte wedstrijden behoort.

Sportredacteur Bart Hinke schrijft morgen in nrc.next:

Voor Nederland staat de balans in het onderzoek op “één of twee” verdachte wedstrijden, aldus Europol-directeur Rob Wainwright. En vijf niet-gespecificeerde individuen die een rol hebben gespeeld bij het fixen van wedstrijden. In de presentatie stond - in een model van de criminele organisatie - een Nederlands vlaggetje bij ‘Broker of Bets’: zij die opdrachten aannemen en weddenschappen plaatsen. Eén van hen is vermoedelijk Paul R., die betrokken is bij een grote Duitse matchfixingszaak. Hij zit momenteel in Nederland vast voor een schilderijenroof in Leerdam.

KNVB: geen aanleiding voor maatregelen

De KNVB weet niet of er ook wedstrijden uit het Nederlandse betaalde voetbal in het onderzoek zijn meegenomen, laat De Jong aan Novum weten:

“We hebben daarover met Europol in ieder geval geen contact gehad. Ons is alleen duidelijk dat er een link is met Nederland, maar dat zou goed alleen om de vijf verdachten kunnen gaan.”

De resultaten van het onderzoek van Europol vormen voor de KNVB geen aanleiding om tot extra maatregelen over te gaan, zegt De Jong.

“We wachten het onderzoek dat in Nederland is ingesteld door de ministeries van VWS en Justitie af. Daar is de KNVB actief bij betrokken.”

Het Nederlandse onderzoek naar omkoping in de sport is onlangs van start gegaan. De resultaten worden deze zomer verwacht.

Eredivisie: geschrokken van het onderzoek

Voorzitter Frank Rutten van belangenorganisatie Eredivisie CV is geschrokken van de resultaten van het Europol-onderzoek naar matchfixing. Op de website van ECV zegt hij dat hij het erg zorgelijk vindt:

“Binnen de voetbalwereld kunnen we omkoping zien als één van de grootste bedreigingen.”

Tegelijkertijd vindt hij het ook weer niet helemaal verrassend:

“Ten dele is het een opsomming van al eerder bekend geworden feiten. Er zijn al eerder wedstrijden op het hoogste niveau genoemd en volgens mij zijn er daarvoor ook al straffen uitgedeeld. Het zou redelijk naïef zijn om te denken dat dit niet in Nederland kan of zou kunnen gebeuren. Ik moet er wel aan toevoegen dat wij nooit enige concrete informatie in die richting hebben ontvangen.”