Kledingstukken als gedenkteken

You can Leave what you Want, door Intimo Teatro Itinerante/ Fernando Rubio. Gezien: 2/2 in Stadsschouwburg, Amsterdam. Nederlandse tournee t/m 15/2. Inl. ervaardaarhier.nl

In You can Leave what you Want (‘U kunt achterlaten wat u wilt’) heet de Argentijnse regisseur en beeldend kunstenaar Fernando Rubio het publiek welkom tussen de garderobe van totale vreemden. Op de vloer ligt een zee aan gebruikt textiel, aan de wanden hangen aan elkaar genaaide broeken, rokken en overhemden. Op elk kledingstuk zit een briefje met de naam en een persoonlijk verhaal van de drager. Om bij de houten zitbanken te komen, moeten bezoekers er meedogenloos overheen lopen.

In deze bont gekleurde massa vertellen zeven acteurs het verhaal van een fotograaf die bij een auto-ongeluk zijn vrouw en twee kinderen verliest. Om de herinneringen aan zijn familieleden vast te houden, schrijft hij ze neer op hun kleren en stalt ze door het hele huis uit. „In het weinige wat overblijft, zal ik betekenis vinden”, zegt hij.

Rubio heeft in de tekst naast dagboekfragmenten van de fotograaf ook biografische verwijzingen naar kunstenaar Christian Boltanski en bespiegelingen over herinnering, rouw en verlies verwerkt. Net als bij herinneringen in ons geheugen is het daarbij soms onmogelijk om de verschillende fragmenten nog logisch in elkaar te passen.

In plaats daarvan kan het publiek zich laten onderdompelen in poëtische en melancholische taal. De warme en meditatieve Nederlandstalige voice-over van stemacteur Paul Klooté en de intrigerende uitstraling van de Argentijnse acteurs houden de spanning vast. Het intieme theater van Rubio is op die manier een aantrekkelijke wereld, waarvan de bezoekers in Amsterdam na afloop alvast moeilijk afscheid konden nemen.