Imtech vermoedt kostbare fraude in Polen, beurskoers keldert

Adventure World Warsaw, een groot project van Imtech in Polen.
Adventure World Warsaw, een groot project van Imtech in Polen. Foto adventureworldwarsaw.com

De Nederlandse technische dienstverlener Imtech stelt de publicatie van de jaarcijfers van 2012 uit omdat fraude bij een Pools project mogelijk 100 miljoen euro gaat kosten. Dat maakte het bedrijf vanochtend bekend. Op de beurs ging het bedrijf daarna hard onderuit.

Het lokale management is op non-actief gesteld terwijl het forensisch onderzoek naar de ‘onregelmatigheden’ loopt. Imtech (ongeveer 22.500 medewerkers en vorig jaar een omzet van ruim 5 miljard) had in Polen de grootste order uit zijn geschiedenis lopen, voor de bouw van een pretpark - Adventure World Warsaw - ter waarde van 680 miljoen euro.

Imtech verwacht dat het 100 miljoen moet afschrijven en kan de jaarrekening nog niet opstellen zolang niet duidelijk is wat er precies aan de hand is. Er loopt een onderzoek dat duidelijk moet maken of het lokale management fraude heeft gepleegd of dat opdrachtgevers daar verantwoordelijk voor zijn.

Derde van beurswaarde in korte tijd weg

Imtech staat op de beurs op fors verlies na de aankondiging van vandaag. Twintig minuten na opening van de beurs stond het aandeel 38 procent lager op 12,20 euro. De totale beurswaarde is daardoor gezakt tot nog geen 1,2 miljard euro, tegenover ruim 1,8 miljard euro voor opening van de beurs. De handel in het aandeel werd zelfs tijdelijk stilgelegd, omdat de verliezen in korte tijd te hoog opliepen.