Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Hoogste rechter van Nederland luidt in brief noodklok over werkdruk

Geert Corstens, de president van de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland. Foto ANP / Lex van Lieshout

De hoogste rechter van Nederland schaart zich vandaag in een brandbrief achter een manifest van protesterende collega’s. Dat schrijft nrc.next vanochtend. De werkdruk zou zo hoog zijn dat rechtspraak haastwerk is geworden.

Niemand minder dan de president van de Hoge Raad der Nederlanden, Geert Corstens, schreef de brandbrief die in het ochtendblad staat afgedrukt. “Een rechter die een manifest steunt… Een luidere demonstratie hoeft u niet snel te verwachten”, schrijft Corstens.

“Een springend punt in dat manifest, waaraan door een groot deel van de rechters in Nederland adhesie is betuigd, is de noodkreet over de kwaliteit van de rechtspraak die ernstig onder druk is komen te staan door al jaren toenemende werklast. Daar is geen woord Spaans bij.”

Juridisch journalist van NRC Folkert Jensma in nrc.next vanochtend:

“Hiermee trekt het hoogste rechtscollege voor de tweede keer in korte tijd bij de politiek aan de bel. En als de hoogste rechter spreekt, dan is er ook wat. Het is ook bijzonder omdat de rechtspraak onafhankelijk is, afstand houdt tot de politiek en altijd behoedzaam is in publieke uitingen. (…) Door zelf nog eens de aandacht te vestigen op tijdgebrek, onvoldoende scholingsmogelijkheden, bureaucratie en ander ongerief in eigen kring zijn rechters nu dus te wraken wegens ‘gebrekkige kennis’. (…) Dat de hoogste rechter nu onomwonden aangeeft dat de kwaliteit van de rechtspraak op het spel staat, is dan ook een niet mis te verstaan signaal aan die andere macht in de trias politica. Het betekent in ieder geval dat het alarm dat procureur-generaal bij de Hoge Raad Jan Watse Fokkens in het jaarverslag 2011 luidde niet is gehoord.”

Manifest: onverantwoorde keuzes

Zeven raadsheren van het gerechtshof Leeuwarden hebben half december een manifest opgesteld waarin zij ernstige kritiek uiten op de wijze waarop rechters in Nederland hun werk moeten doen. De kwaliteit van hun werk staat “zodanig onder druk” dat “veel zaken niet de aandacht kunnen krijgen die ze verdienen”. Rechters moeten onder productiedwang “onverantwoorde keuzes” maken. Een week later was het door 700 rechters ondertekend. In Nederland zijn ongeveer 2500 rechters.

Corstens heeft een plan van aanpak. Hij wil dat er snel een rapport wordt samengesteld om te inventariseren wat landelijk de gemene deler is van de zorgen op de werkvloer.

“Zo kan in kaart worden gebracht of, en zo ja, op welke manieren concreet in de voorbereiding, de behandeling en de afdoening van zaken het risico ontstaat dat de kwaliteit wordt opgeofferd aan kwantiteit.”

Corstens vindt dat pas op die basis een open debat met de politiek mogelijk is waarin “eerlijke, realistische keuzes kunnen worden gemaakt” over wat van rechters verlangd mag worden.

Lees de volledige brandbrief van Corstens en het commentaar van Jensma vandaag in nrc.next of de digitale editie (abonnees).