Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Gestrande bultrug stierf door spierschade

Texel. Bultrug. ANP CATRINUS VAN DER VEEN.
Texel. Bultrug. ANP CATRINUS VAN DER VEEN. Het kadaver van de bultrug die in december strandde bij Texel, is ontleed en onderzocht door het Naturalis Biodiversity Center. ANP/Catrinus van der Veen

De bultrug die op 12 december strandde op Texel en drie dagen later stierf, blijkt te zijn overleden door acute spierschade. Dat meldt onderzoeksinstituut Naturalis vandaag.

Spierschade op land

De spieren van de bultrug, die 16.000 kilo woog, beschadigden door de grote druk die ontstaat als hij op het land ligt. Het kan ook zijn ontstaan door de inspanningen van het dier om los te komen. De beschadigde spieren waren ook aan de bovenliggende linkerkant van het dier zichtbaar.

Bultrug kon niet meer zwemmen

De spierschade is ontstaan tussen één en zes dagen voor het overlijden van de bultrug, zegt Naturalis. De organisatie kan niet zeggen of de spieren al beschadigd waren voordat het dier strandde. De spierschade was zo groot, dat de bultrug niet meer kon zwemmen.

Twitter avatar museumnaturalis Naturalis De gestrande bultrug is overleden aan acute spierschade, maar geen uitsluitsel over oorzaak stranding. Vraag&antwoord http://t.co/HkV1Ppso

Onduidelijk of bultrug gezond was

Vanwege de vergaande ontbinding is er weinig te melden over de gezondheidstoestand van het zeezoogdier voor het overlijden. De bultrug was goed doorvoed, maar doordat het gestrande dier dagen niet meer had gegeten was zijn maag leeg. De walvis had staar aan het linkeroog, de oorzaak hiervan konden de onderzoekers niet vaststellen.

De onderzoekers vonden wel aanwijzingen dat de bultrug oververhit was. Doordat de walvis dagenlang op het droge lag, kon het dier niet goed afkoelen en is de interne temperatuur snel opgelopen, tot zeker 42 graden Celsius.