Europol: grootschalige omkoping bij 680 voetbalwedstrijden

De Europese politiemacht Europol heeft de eerste resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar matchfixing in het voetbal. Continentaal zou bij 380 wedstrijden omkoping hebben plaatsgevonden, ook in de Champions League en EK en WK-kwalificatie.

Milan en Juventus in actie, twee clubs die enkele jaren geleden hoofdrollen speelden in het Italiaanse omkoopschandaal Calciopoli. Foto ANP / Tonino Di Marco

De Europese politieorganisatie Europol heeft de eerste resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar matchfixing in het voetbal. Continentaal vond bij 380 wedstrijden omkoping plaats, ook in de Champions League en EK en WK-kwalificatie. Wereldwijd zijn nog eens driehonderd duels als verdacht bestempeld.

Europol spreekt van “top international games” waarbij de uitslag van buitenaf beïnvloed is en dat het voor het eerst is dat er harde bewijzen zijn verzameld. Het grootse onderzoek, dat vanochtend in Den Haag op het hoofdkantoor werd toegelicht, is waarschijnlijk een van de meest uitgebreide overzichten van gesjoemel met wedstrijden.

Tot een ton per wedstrijd aan steekpenningen

Er is bewijs gevonden dat in elk geval een misdaadsyndicaat met Singapore als thuisbasis nauw betrokken is bij de omkoping en illegale gokpraktijken. Het zou tot wel 100.000 euro per wedstrijd over hebben voor spelers en officials om de uitslagen te beïnvloeden. Omdat het syndicaat dermate ingewikkeld opereert kan elke wedstrijd volgens de politieorganisatie wel vijftig betrokkenen tellen uit tien verschillende landen.

Hiermee zou, naar nu boven water is gehaald, zo’n 8 miljoen euro aan winst geboekt zijn door de criminelen; volgens Europol het “topje van de ijsberg”. Spelers en officials zouden samen 2 miljoen hebben geïncasseerd aan omkoopbedragen. Europol noemt geen namen omdat sommige onderzoeken nog lopen. Momenteel hebben al diverse arrestaties plaatsgevonden.

“De leiders zijn van Aziatische afkomst en werken nauw samen met Europese bemiddelaars. Daarnaast zijn er Russisch-sprekende en andere criminele bendes bij betrokken. (…) De bevindingen duiden op een groot probleem aangaande de integriteit van de voetbalsport.” - Rob Wainwright, hoofd Europol.

Onderzoekers troffen in onder meer Duitsland, Finland, Hongarije en Slovenië onregelmatigheden aan. Ongeveer dertienduizend emails en ander papierwerk van de afgelopen jaren zijn onderzocht. Europol meldt dat er “gigantische sommen geld” mee gemoeid zijn. Bij de praktijken zouden in totaal 425 mensen betrokken zijn, met in het bijzonder spelers, clubofficials en scheidsrechters. Vijf van hen zijn Nederlander.

Twitter avatar mattslaterbbc Matt Slater Europol recap: 380 suspicious games in Europe since ’09, 300 more elsewhere, club & country, 425 suspects from 15 countries arrested
Twitter avatar ForeignCorresp Christian Fraser EUROPOL Match fixing MUST be categorised as organised crime. Criminal legislation concerning fraud/criminal betting must be harmonised

Schippers voelt zich gesterkt door Europol

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) ziet in het rapport van Europol over gemanipuleerde voetbalwedstrijden de noodzaak van een onderzoek naar omkoping in de Nederlandse sport bevestigd. Vorige week meldde Schippers dat ze een onderzoek naar omkoping in de sport laat uitvoeren.

“De berichtgeving van vandaag bevestigt nog eens de noodzaak van het diepgravende onderzoek dat Schippers naar matchfixing in Nederland laat verrichten. De resultaten daarvan worden deze zomer bekend.”

Eerder kwamen in Duitsland al zaken aan het licht waarbij een scheidsrechter omgekocht was. Datzelfde gebeurde al meermalen in Italië met onder meer gokschandalen en in Turkije.

In januari vroeg de FIFA al hulp aan Interpol bij het bestrijden van omkooppraktijken in het voetbal.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Europol spokesman says Champions League match fixed in England was played “in past three or four years” #bbcsportsday http://t.co/35PyH24f
Twitter avatar hendriksmj Martijn Hendriks Europol heeft bewijs dat er voor $10 miljoen is verdiend met gokken. Het omkopen van officials en spelers kostte minstens $2,7 miljoen.