Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Eerste videoboodschap Malala: dit is mijn tweede leven

De Taliban hebben weliswaar een aanslag op haar leven gepleegd, maar het heeft de strijdlust van het Pakistaanse meisje Malala niet aangetast. In haar eerste opgenomen videoboodschap die vandaag naar buiten is gebracht, zegt ze dat ze nog steeds voorstander is van onderwijs voor meisjes.

De Talibaan hebben weliswaar een aanslag op haar leven gepleegd, maar het heeft de strijdlust van het Pakistaanse meisje Malala niet aangetast. In haar eerste opgenomen videoboodschap die vandaag naar buiten is gebracht, zegt ze dat ze nog steeds voorstander is van onderwijs voor meisjes.

De 15-jarige Malala Yousefzai werd vorig jaar oktober neergeschoten in een schoolbus in Pakistan door de Talibaan omdat ze een voorvechter is voor onderwijs voor meisjes. Volgens de Talibaan promootte ze het “westerse denken” te veel. Maar de aanslag heeft haar niet gedemotiveerd:

“Ik wil de mensen dienen en ik wil dat elk meisje, elk kind onderwijs krijgt. Daarom hebben we het Malala Fonds opgericht.”

Malala die in het Britse Queen Elizabeth-ziekenhuis onder behandeling is, zegt in het filmpje dat ze langzaam aan de beterende hand is.

“Vandaag kunnen jullie zien dat ik leef, dat ik kan praten en kan zien. Ik kan iedereen zien. En word elke dag een stukje beter. En dat komt doordat iedereen voor mij gebeden heeft. Vanwege die gebeden heeft god mij een tweede leven gegeven.”

Gisteren werd Malala opnieuw geopereerd in het ziekenhuis Birmingham. In een vijf uur durende operatie werd haar gehoor hersteld en een reconstructie van een deel van haar schedel gemaakt met een plaat titanium. Na de operatie meldden de artsen dat ze stabiel was en dat ze al had gepraat met haar familie.