Dames-dj's zonder enig talent

Het lijkt vooral op die ene andere talentenjacht. Met een deelnemershuis, opdrachten, streng vrouwmens in de hoofdrol, wekelijkse wegstemronde en een flinke portie meidenkift als enig logisch resultaat. Alleen, er staan draaitafels op de plek van de nachtkastjes, en het modellenhuis is geen grachtenpand in het centrum, maar een lege hangar in Amsterdam Noord. Lekker rauw. Verder ontloopt het elkaar weinig, Holland’s Next Top Model en haar danceequivalent Beauty and the Beat.

Nederland is nummer 1 in de wereld als het om draaien gaat, maar de top 100 wordt gedomineerd door mannen. Valerio Zeno vraagt zich dan af: waar blijven de vrouwen? Dus gaat BNN’s favoriete kwajongen - ook actief als dj Phalerieau - op zoek naar ‘de beste vrouwelijke dj van Nederland’. Dat doet hij samen met Isis van der Wel, ofwel dj Isis. De ex-nachtburgemeester van Amsterdam begon op haar zeventiende met draaien in de toenmalige club Mazzo en kan de dames dus met recht commentaar geven op hun vaardigheden.

Helaas ontbreken die.

Tijdens de eerste ‘beatopdracht’ doen de meisjes dingen met draaitafels en een USB stick die ze zelf ook niet begrijpen. Uit pure wanhoop laat ex-gogo danseres ‘Andrea Bliss’ de muziek dan maar stil vallen in de Amsterdamse club Air. Een doodzonde, vermaant gastjurylid Quintino, die net terug is van zijn Amerikaanse tour en „meer vliegtuigen dan hotelkamers heeft gezien.” Zonder overigens uit te leggen hoe het dan wél moet. Ook het inhoudelijk commentaar van collega-jurylid Isis is in de eindmontage grotendeels gesneuveld. Daardoor blijven zinnen als ‘je kan niet beatmixen’ of ‘ze zet hem strak’ voor de leken thuis in het luchtledige hangen.

Heel erg is dat allemaal niet.

De tien dj-dames zijn pure typecasting, geen selectie van talent. We hebben de hysterische Arabische Spiertje, de goedlachse Brabo Daani die iedere week in het café van haar ouders draait, de ordinaire Rotterdamse Chanel wier vader groot Feyenoord fan is, kakmeisje Lucy dat van techhouse houdt en er is ook een lesbienne, Sjeazy Pearl, daarbij nog donker bovendien. Twee vliegen in een klap! En er is een blonde tweeling, Dutch Twin Beat, die Sjeazy Pearl „niet zou doen”.

Naast draaien moeten de dames ook een ‘beauty-opdracht’ doen, want imago is ook heel belangrijk, volgens Valerio. De grande finale is de ‘housewarming’ waarin de meisjes de platenkeuze van hun ouders - van Lee Towers tot Herman van Veen - moeten mengen met een stevige housebeat. Dat gaat wisselend.

De Engelstalige artiestennamen, de neonkleurige polsbandjes: er is echt wel over nagedacht. Maar het blijft zo aan de oppervlakte.

Beauty and the Beat (BNN, 2013). Vanavond, Ned 3, 20.25 – 21.30 uur