Cartoonist Willem krijgt Franse prijs

‘Willem, koning van Angoulême’ kopt het Franse dagblad Libération vanmorgen op zijn voorpagina. Daarnaast een tekening van de uitgebluste Franse president Hollande die probeert zich met een sleuteltje op zijn rug op te winden. Onmiskenbaar werk van Bernard Willem Holtrop (71), de Nederlandse tekenaar die gisteren op het stripfestival in het zuidwesten van Frankrijk voor zijn oeuvre de Grand Prix d’Angoulême kreeg, de belangrijkste Europese stripprijs.

Sinds 1982 tekent Holtrop onder artiestennaam Willem vrijwel dagelijks voor de linkse krant. Daarnaast werkt hij voor het satirische blad Charlie Hebdo. Zwarte humor en gewelddadige of seksueel getinte tekeningen zijn zijn handelsmerk. „Geslachtsdelen spreken meer aan dan schouders en knieën”, zei hij eens in deze krant.

Holtrop, opgegroeid in gereformeerd Ermelo, begon eind jaren zestig op de golven van de provobeweging met tekenen. Zo tekende hij het bekende affiche van Provo, waarin een klein mannetje een enorme laars te lijf aanvalt. Een prent van koningin Juliana als raamprostituee leidde tot een vervolging wegens majesteitsschennis. Hierop verkaste hij in 1968, het jaar van de studentenopstand, naar Parijs, waar hij furore maakte als cartoonist.

„In bijna een halve eeuw heeft zijn werkwijze nooit iets van zijn unieke moderniteit verloren”, oordeelde de organisatie van het stripfestival. In 2007 kreeg Willem al de Nederlandse Inktspotprijs. Hij werd een jaar eerder in Parijs geëerd met een overzichtstentoonstelling in het Centre Pompidou.