Berlusconi: stem op mij en ik betaal je gehate belasting terug

Silvio Berlusconi heeft de Italianen beloofd dat ze de gehate belasting op het eerste huis terugkrijgen als hij premier wordt. Het voorstel was door medewerkers aangekondigd als „een schok” voor de verkiezingen van 24 februari. De 76-jarige Berlusconi hoopt zijn achterstand in de peilingen op de linkse leider Pier Luigi Bersani te verkleinen.

‘Belastingen’ is een sleutelwoord voor de mediamagnaat en rechtse leider. Hij speelt in op onvrede over de verzwaring van de belastingdruk onder premier Mario Monti, als onderdeel van zijn bezuinigingbeleid. Pijn deed vooral de herinvoering vorig jaar van de belasting op het eerste huis (IMU), die Berlusconi in 2008 had afgeschaft.

Berlusconi wil het teruggeven van de belasting, zo’n 4,2 miljard euro, grotendeels betalen uit een akkoord dat hij met Zwitserland wil sluiten over belasting op geld dat Italianen er hebben gestald.

Tegenstander verwerpen het plan als een loze belofte. Berlusconi’s voormalige bondgenoot Gianfranco Fini twitterde dat Berlusconi in zijn tweede kabinetszitting zou bepalen „dat iedereen de loterij heeft gewonnen”. Premier Monti zei dat „Berlusconi nooit één van zijn beloftes heeft gehouden” en linkse politici verwierpen het plan als „een waslijst van stupiditeiten”.

Berlusconi had gisteren ondanks alle kritiek toch een goede dag. De net gekochte spits Balotelli scoorde twee keer voor zijn club AC Milan.