Voormalig topman SNS Reaal legt al zijn functies neer

Oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, treedt per direct terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre.
Oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, treedt per direct terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre. Foto ANP / Koen Suyk

Oud topman van SNS Reaal Sjoerd van Keulen trekt zich terug als voorzitter bij Holland Financial Centre. Dat laat de stichting weten in een verklaring. Hij vindt dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren aan de organisatie door de discussie die is ontstaan rond zijn persoon.

Ook zijn andere nevenfuncties legt hij neer. Van Keulen:

“Ik heb met ontsteltenis kennis genomen van de ontwikkelingen bij SNS Reaal, uitmondend in een nationalisatie. Dat heeft mij bijzonder geraakt.”

De stichting Holland Financial Centre is een publiek private samenwerking tussen partijen uit de financiële sector, de overheid en de toezichthouders. Van Keulens taken als voorzitter worden waargenomen door de huidige penningmeester, Jan Nooitgedagt. Van Keulen zou in mei vertrekken bij Holland Financial Centre. Hij was eind vorig jaar al opgestapt als commissaris bij ING.

Van Keulen kocht ‘giftige’ Bouwfonds

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakte vrijdag bekend dat de noodlijdende bank SNS Reaal wordt genationaliseerd. De Staat neemt alle aandelen in SNS Bank en SNS Reaal over. Dat kost 3,7 miljard euro. De ondergang van SNS werd ingeluid door Bouwfonds Property Finance, het onderdeel van de bank dat vastgoed financiert. Onder leiding van Sjoerd van Keulen werd de vastgoeddochter gekocht, die veel ‘giftige’ vastgoedleningen bleek te bevatten.

Van Keulen en andere topbestuurders van SNS kregen de afgelopen dagen daarom veel kritiek. Premier Rutte zei vrijdag in zijn persconferentie dat de ondergang van SNS kon gebeuren door mismanagement van bestuurders. De Tweede Kamer wil de schade verhalen op oud-bestuurders, die destijds rijkelijk werden beloond met flinke bonussen. PvdA-leider Diederik Samsom zei vandaag dat hij wil proberen die bonussen terug te vorderen.

Lees een reconstructie uit NRC Handelsblad van hoe het misging bij SNS.