Vitesse verliest de Gelderse derby tegen aartsrivaal NEC: 2-1

Het gaat niet goed met Vitesse. Na het 4-0 verlies in de beker afgelopen week tegen Ajax, en zeer kritische woorden van trainer Fred Rutten over het bestuur binnen de club en zijn voorzitter, ging het team uit Arnhem vanmiddag ook op bezoek bij aartsrivaal NEC onderuit: 2-1.

NEC nam door de zege revanche voor de 4-1 nederlaag uit de heenwedstrijd van november. Als Feyenoord en FC Utrecht later vandaag weten te winnen, kan het verlies Vitesse twee plekken op de ranglijst kosten. De Arnhemmers zouden dan naar de zesde positie zakken.

Vitesse mocht in Nijmegen dan veel meer balbezit hebben, in de stand liep het steeds achter NEC aan, dat na een kleine veertig minuten via Rémy Amieux op voorsprong kwam. Spits Mike Havenaar maakte snel na rust weliswaar gelijk, maar Ruud Boymans besliste de wedstrijd een kwartier voor tijd alsnog in het voordeel van NEC. Voor Boymans betekende dat droomdebuut in zijn eerste wedstrijd voor NEC.

Boymans en Falkenburg debuteren

Boymans kwam afgelopen week samen met ploeggenoot Erik Falkenburg op huurbasis over van AZ, schrijft persbureau Novum. Beide spelers, die in Alkmaar niet op veel speeltijd konden rekenen, maakten in de tweede helft hun debuut. Falkenburg kwam in de 61e minuut in het veld, de entree van Boymans volgde een aantal minuten later.

Falkenburg kreeg meteen een grote mogelijkheid, maar zijn kopbal werd van de doellijn gehaald. Even daarvoor had ploeggenoot Melvin Platje de vuisten van Vitesse-doelman Piet Velthuizen al getest. Platje maakte daarna plaats voor Boymans, die slechts zeven minuten nodig had om zijn eerste doelpunt voor NEC te maken. Boymans profiteerde van slecht verdedigen van de Vitesse-defensie en passeerde Velthuizen door de benen.

Boymans had zich direct onsterfelijk kunnen maken als hij ook zijn tweede grote kans benut had. Ditmaal was Velthuizen wel op zijn hoede. Ook Nick van der Velden miste voor NEC nog een goede mogelijkheid. De zege van NEC kwam in de slotfase niet meer in gevaar, ondanks nog een klein slotoffensiefje van Vitesse.

Overwinning voor NEC terecht

De overwinning voor NEC was terecht, want op een gedeelte van de tweede helft na, domineerde de ploeg van Alex Pastoor de gehele wedstrijd. Vooral in de eerste helft was de thuisploeg duidelijk de betere. Alleen vergat NEC het overwicht in de score uit te drukken. Søren Rieks was tweemaal dichtbij en Platje raakte de lat.

Zeven minuten voor rust viel de 1-0 alsnog. Linksback Amieux mocht ongehinderd opkomen en verschalkte Velthuizen in de korte hoek. Vlak na de thee herstelde Vitesse de verhoudingen. De Arnhemmers kwamen langszij via Havenaar en leken het momentum in handen te hebben. Na de entree van Falkenburg en Boymans kantelde de wedstrijd echter weer in het voordeel van NEC.

Door de nederlaag lijkt Vitesse, de nummer vier van de Eredivisie, afgehaakt in de strijd om de titel. De achterstand op koploper PSV bedraagt acht punten. NEC nestelde zich steviger op plaats zeven en verkleinde het gat met Vitesse tot acht punten.

    • Niels Posthumus