Spaanse oppositieleider roept op tot aftreden Rajoy vanwege corruptie

Een protest in Madrid gisteren tegen de vermeende corruptie van de Spaanse premier Rajoy. Hij ligt onder vuur omdat hij in totaal een kwart miljoen euro zou hebben opgestreken.
Een protest in Madrid gisteren tegen de vermeende corruptie van de Spaanse premier Rajoy. Hij ligt onder vuur omdat hij in totaal een kwart miljoen euro zou hebben opgestreken. Foto AFP / Cesar Manso

De Spaanse oppositieleider Alfredo Perez Rubalcaba heeft premier Mariano Rajoy opgeroepen af te treden vanwege de beschuldigingen aan zijn adres van corruptie. De aanwezigheid van Rajoy “leidt niet tot een oplossing voor de crisis”, aldus Rubalcaba.

Rajoy moet volgens de oppositieleider zijn functie neerleggen omdat hij “niet kan omgaan met de zeer ernstige situatie waarin Spanje verkeert”, schrijft persbureau AFP. Rubalcaba vroeg niet specifiek om vervroegde verkiezingen.

De gezaghebbende krant El Pais drukte onlangs documenten af die volgens de krant deel uitmaakten van de geheime boekhouding die PP-penningmeester Luis Barcenas erop na zou hebben gehouden. Uit de stukken lijkt naar voren te komen dat er jarenlang stiekem geld is overgemaakt aan prominente partijleden, onder wie Rajoy. Hij streek in elf jaar een kwart miljoen euro op.

Geloofwaardigheid Rajoy aangetast

De geloofwaardigheid van Rajoy, die het land uit de economische malaise moet helpen, heeft sterk te lijden onder de beschuldigingen, schreef onze correspondent Merijn de Waal in NRC Weekend:

“De aantijging ondergraaft het toch al wankele draagvlak voor Rajoys impopulaire crisisaanpak. De man die sinds zijn aantreden, eind 2011, een reeks lastenverzwaringen en bezuinigingen doorvoerde, blijkt zelf een belastingontduiker, is het ontstane beeld. Zijn centrale boodschap, dat ‘opofferingen’ nodig zijn om het land uit de crisis te leiden, wordt er ongeloofwaardig door.”

Het geld zou afkomstig zijn van bedrijven, voornamelijk uit de bouwsector. Ook dat maakte zaak pikant: Spanje zit economisch juist in de put doordat het sinds eind jaren negentig een enorme zeepbel op de huizenmarkt opblies, die vijf jaar geleden uiteenspatte. Deze hausse werd mede ingezet doordat een PP-regering het in 1998 mogelijk maakte bijna overal te gaan bouwen.

Rajoy ontkent

Rajoy ontkende de beschuldigingen gisteren krachtig en zei dat hij volgende week zijn persoonlijke rekeningen openbaar zal maken. Dat kon de woede bij veel Spanjaarden niet wegnemen en gisteravond eisten betogers in verscheidene Spaanse steden het aftreden van Rajoy. In Madrid greep de oproerpolitie daarbij in.