Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Samsom: bonussen SNS Reaal terugvorderen via claw back-regeling

Diederik Samsom op archiefbeeld. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De bonussen die zijn uitgekeerd aan de voormalige top van bank-verzekeraar SNS Reaal moeten worden teruggevorderd. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom vanochtend in het programma Eva Jinek op Zondag. Een meerderheid van de Nederlanders vindt ondertussen dat ook De Nederlandsche Bank faalde.

De ‘dikke’ bonussen die de bestuurders ontvingen zijn onterecht uitgekeerd, vindt Samsom. Met een nieuwe wet, de zogeheten claw back-regeling, hoopt de PvdA-leider dit geld terug te kunnen vorderen. Onder die regeling wordt volgens de website van de Rijksoverheid het volgende verstaan:

Buitensporige bonussen moeten in de toekomst kunnen worden aangepast of worden teruggevorderd. Dat geldt voor bonussen die achteraf bezien zijn toegekend op basis van onjuiste informatie (‘claw back’) en voor bonussen waarvan uitkering wegens onredelijkheid en onbillijkheid niet kan worden gerechtvaardigd. [...] De regeling geldt voor bestuurders van alle NV’s en van alle financiële ondernemingen, waaronder banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen. Voor financiële ondernemingen geldt bovendien dat ook dagelijks beleidsbepalers worden geraakt.

Of de top ook strafrechtelijk aangepakt kan worden betwijfelt Samsom. Volgens hem ligt dat wettelijk lastig.

Vrijdag werd bekend dat SNS Reaal genationaliseerd werd. Het bestuur van de bank-verzekeraar werd ontslagen. Een meerderheid in de Tweede Kamer liet zaterdag al weten te willen dat de oud-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de problemen aansprakelijk worden gesteld.

De uitzending van Eva Jinek op Zondag van vandaag:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Driekwart Nederlanders: Nederlandsche Bank faalde bij toezicht

Maar niet alleen de SNS-bestuurders zijn schuldig, vindt een grote meerderheid van de Nederlanders. Bijna driekwart vindt dat De Nederlandsche Bank heeft gefaald in haar toezicht op bank-verzekeraar SNS Reaal. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de ondervraagden vindt 73 procent dat de Nederlandse Bank tekort schoot. Met name PVV-kiezers en 50Plus-stemmers blijken het hiermee eens. Van de PVV-aanhang vindt 91 procent dat de Nederlandsche Bank faalde. CDA-stemmers zijn met 56 procent het mildst in hun oordeel.

Toch heeft de Nederlandse staat de juiste beslissing genomen volgens veel ondervraagden. Met 56 procent is een meerderheid het er niet mee eens dat de staat SNS Reaal failliet had moeten laten gaan. Ruim een kwart vond dit wel de beste optie. Iets meer dan de helft van de Nederlanders is het er echter mee eens dat de huidige oplossing ‘de minst slechte van alle kwaden’ is.

Over de toekomst van de banken blijken de ondervraagden niet positief. 55 procent van de Nederlanders verwacht dat de Nederlandse staat in de toekomst opnieuw geld moet uitgeven aan banken die in de problemen zitten. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maakte vrijdag bekend dat SNS Reaal te nationaliseren. Het bestuur van de bank-verzekeraar werd ontslagen.