Nederlandse striptekenaar Willem wint Grand Prix d’Angoulême

Nederlandse striptekenaar Willem wint de veertigste editie van de Grand Prix d'Angouleme.
Nederlandse striptekenaar Willem wint de veertigste editie van de Grand Prix d'Angouleme. Foto AFP / Jean-Pierre Muller

De Nederlandse striptekenaar Willem heeft de Grand Prix d’Angoulême gewonnen voor zijn gehele oeuvre. Hij kreeg de prijs op de veertigste editie van het Internationale Stripfestival in de gelijknamige Franse stad Angoulême.

Willem, geboren als Bernhard Willem Holtrop in 1941 in Ermelo, is vooral bekend van zijn strips in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Hij verhuisde naar Frankrijk in 1968. Hij maakte strips, illustraties, documentaires, tekenfilms en boeken, maar ook wat betreft onderwerpen is zijn oeuvre divers: politiek, seksualiteit, oorlog, genocide, en extremisme. De tekeningen van Willem behelzen vooral de agressieve kanten van de samenleving, zo schrijft persbureau AFP.

Speciale prijs voor auteur Dragon Ball

De Grand Prix de la ville d’Angoulême wordt sinds 1974 jaarlijks uitgereikt aan een striptekenaar voor zijn gehele oeuvre. Bij jubilieumedities van het festival wordt er ook een speciale prijs uitgereikt. Dit keer ging die prijs naar de 57-jarige Japanse Akira Toriyma voor zijn levenslange toewijding aan het stripverhaal. Toriyama is de auteur van Dragon Ball, het best verkochte Japanse stripverhaal ter wereld. Naar schatting zijn er 230 miljoen exemplaren de toonbank over gegaan.

Dit jaar werd voor het eerst volgens een nieuwe procedure gestemd. De winnaar werd voorheen gekozen door een jury onder voorzitterschap van de winnaar van het voorafgaande jaar. Maar er kwam kritiek: er zou vriendjespolitiek werden bedreven. En er won wel heel vaak een Fransman. Daarom mochten nu de aanwezigen hun stem uitbrengen op basis van een voorselectie van zestien namen. Uit de top 3 die daaruit volgde wees de jury vervolgens een winnaar aan.

Een impressie van het festival: