Erdogan veroordeelt aanval Israël op Syrië - ‘staatsterreur’

De Turkse premier Erdogan heeft de Israëlische luchtaanval op Syrië fel veroordeeld.
De Turkse premier Erdogan heeft de Israëlische luchtaanval op Syrië fel veroordeeld. Foto AFP / Adem Altan

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar Israël vanwege de Israëlische luchtaanval in Syrië deze week. Hij beschuldigde het land van “staatsterrorisme”. Kort voor de woorden van Erdogan erkende Israël impliciet achter de aanval te zitten.

Erdogan noemde schending van het luchtruim “onaanvaardbaar” en indruisend “tegen het internationale recht”. Hij vergeleek Israël met een verwend kind:

“Zij die Israël hebben behandeld als een verwend kind kunnen alles van ze verwachten, op ieder moment. Zoals ik al vaker heb gezegd: Israël heeft een mentaliteit van staatsterrorisme. Er valt op dit moment niet te zeggen wat Israël eventueel zal doen en waar ze dat zouden doen.”

De Israëlische luchtmacht voerde woensdag een luchtaanval uit op een Syrisch militair doel bij de grens tussen Syrië en Libanon. Het zou gaan om een konvooi vrachtwagens met geavanceerde wapens die bestemd waren voor de Libanese shi’itische organisatie Hezbollah, een nauwe bondgenoot van het regime van president Assad en een van Israëls felste vijanden in de regio. Erdogan noemde die rechtvaardiging vandaag echter “een smoes”.

Er is geen aanwijzing dat er chemische wapens aanwezig waren in het konvooi. Maar veiligheidsfunctionarissen in Libanon zeiden deze week dat er wel Russische SA-17 luchtdoelraketten aan boord waren. Als Hezbollah die zou krijgen, zou het de organisatie in staat stellen Israëlische vliegtuigen en drones uit de lucht te halen die nu vrijelijk opereren in het Libanese luchtruim.

Israël erkent impliciet achter aanval te zitten

Kort voor de woorden van Erdogan erkende Israël indirect achter de aanval te zitten. De minister van Defensie Ehud Barak zei op een veiligheidsconferentie met topdiplomaten en defensiemedewerkers van over de hele wereld dat hij niets kon toevoegen aan wat er de afgelopen dagen in de kranten stond.

“Het is een bewijs dat als we iets zeggen, we het ook menen. En we zeggen dat we het niet toelaatbaar vinden geavanceerde wapensystemen naar Libanon te brengen.”

Damascus heeft gedreigd om wraak te nemen. Dat zou het interne conflict in Syrië, dat in 22 maanden meer dan zestigduizend doden heeft gekost, doen veranderen in een regionaal conflict. Assad beschuldigde Israël er vandaag van dat het zijn land wil “destabiliseren en verzwakken”.