Eggs benedict

Naar verluidt was het een makelaar van Wall Street die in 1894 in het New-Yorkse Waldorf hotel ter bestrijding van zijn kater een gerecht bestelde waarin al zijn favoriete ingrediënten voorkwamen: eieren, ham/spek,toast en hollandaise saus. Eggs benedict is altijd een Amerikaans gerecht gebleven, dat maar op een paar plekken in Nederland op de kaart

Naar verluidt was het een makelaar van Wall Street die in 1894 in het New-Yorkse Waldorf hotel ter bestrijding van zijn kater een gerecht bestelde waarin al zijn favoriete ingrediënten voorkwamen: eieren, ham/spek,toast en hollandaise saus. Eggs benedict is altijd een Amerikaans gerecht gebleven, dat maar op een paar plekken in Nederland op de kaart staat. Er zitten dan ook twee vaardigheden in die niet elke Hollandse kok onder de knie heeft: eieren pocheren en hollandaise saus. Bij George WPA is Amsterdam staan eggs benedict standaard op de kaart als ontbijtgerecht.
Lex Kok van WPA demonstreert hoe het moet: We pocheren de eieren van tevoren en houden de saus au bain marie warm; hollandaise kan namelijk niet worden opgewarmd als hij eenmaal is afgekoeld en gestold.
Ingrediënten; 4 grote scharreleieren
beetje boter
2 ronde brioche broodjes (horizontaal doorgesneden)
4-8 plakjes boerenham
Voor de hollandaise:
150 gram boter
2 dooiers van scharreleieren
1 1/2 theelepel ingekookte wittewijnazijn
kneepje limoensap
snufje cayennepeper
zeezout en vers gemalen zwarte peper.

Laat voor de hollandaisesaus de boter in een pan op laag vuur smelten. Schenk hem voorzichtig in een hittebestendige maatbeker maar laat de vaste melkbestanddelen in de pan achter. Laat deze geklaarde boter iets afkoelen. Doe de eierdooiers,ingekookte witte wijn azijn en 1 eetlepel koud water in een hittebestendige kom of pan die goed boven een pan met zachtjes kokend water past. Klop dit mengsel met een ballongarde of mixer licht en schuimig (zo wordt de boter beter opgenomen) neem de kom of pan van het vuur en klop nog enkele minuten tot hij gaar is. Klop geleidelijk de boter door het eiermengsel: niet te snel, anders schift de saus. Voeg als alle boter is opgenomen wat zout en cayennepeper toe, meng het limoensap er als laatste door. Zeef het mengsel voorzichtig door een bolzeef. Pocheer de eieren: dit kunt u ook van te voren doen, pocheer ze vooral niet te lang. Rooster de brioche broodjes licht op de snijvlakken. Schep de eieren (als u ze van tevoren hebt gepocheerd) met een schuimspaan in een kom met warm water waaraan u wat boter hebt toegevoegd. Laat ze 15-20 seconden rusten. Bestrijk de brioche broodjes met boter en leg ze op voorverwarmde borden, beleg elke brioche met 1 of 2 plakjes boerenham, schep hierop een gepocheerd ei en schep er wat hollandaisesaus over. Serveer de eggs Benedict direct.