vraag het de thuiskok

De problematiek rond de taartbodem leeft, zo kon ik afgelopen week vaststellen. Vorige week ging het hier over een hartige taart (met witlof, een recept van Roos Ouwehand) en het probleem dat de bodem makkelijk nat en dus klef wordt als je er groenten indoet.

Roos Ouwehand liet weten dat zij daar zelf geen last van had. Maar een lezer schrijft deze week dat de vulling heerlijk was, dat hij de witlof ook nog extra heeft uitgeknepen voor hij hem in de taart deed, maar dat de bodem toch klef is geworden.

Hoe nu.

Verschillende lezers stuurden tips om taartbodems stevig te laten zijn. Een populaire handelwijze, zowel bij zoete als bij hartige taarten, is om eerst een laagje paneermeel op de bodem te strooien voor de vulling erin gaat.

Verschillende mensen kwamen ook met een voor mij geheel nieuwe oplossing: de bodem bekleden met blaadjes gelatine voor de vulling erin gaat. Ze verzekerden allemaal dat je dan nooit meer last hebt van een kleffe bodem. Gaan we proberen.

Een lezeres schreef over een Engelse oplossing: „Eerst blind bakken, dan een vettig laagje zoals bijvoorbeeld een klein beetje paté, gewoon ordinaire roompaté of smeerleverworst, en dan pas de groente.”

Lezer Robert Berkovits lost het natte-groenten-probleem op door de groenten niet in water te garen, maar in de magnetron. Dan blijven ze droog, worden zelfs droger doordat er vocht verdampt en geven ze geen problemen in de taart. Dat magnetrongaren is trouwens ook een goede methode als je geen taart bakt maar bijvoorbeeld aubergine wil eten, schrijft hij: eerst gaar maken in de magnetron, dan nog even kort bakken in olie. Zo heb je niet meer het probleem van de oliespons waarin aubergine zo makkelijk kan veranderen.

Dan het deeg. Verschillende mensen lieten weten liever dan bladerdeeg pâte brisée te gebruiken voor een taartbodem: 250 g bloem, 125 g boter, 1 ei, scheutje water snufje zout. Eén lezer stuurde een afwijkende verhouding met de verzekering dat dit een bijzonder stevig deeg opleverde voor Zwitserse kaastaarten: slechts 75 gram boter gebruikte hij en verder alles hetzelfde.

En veel lezers zouden graag zien dat de supermarkten gewoon rollen vers deeg gingen verkopen, zoals ze dat in Frankrijk en België ook doen. Daar sluit ik me bij aan. Voor luie dagen.

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl