Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Corruptie en fraude

Spaanse premier Rajoy ontkent beschuldigingen corruptie krachtig

Rajoy reageerde op een ingelast partijberaad vanmiddag voor het eerst op de aantijgingen. Foto Reuters / Susana Vera

De Spaanse premier Mariano Rajoy ontkent de beschuldigingen van corruptie aan zijn adres en zegt dat hij niets te verbergen heeft. Rajoy is in eigen land zwaar onder vuur komen te liggen omdat hij onterecht een kwart miljoen euro zou hebben opgestreken.

De centrumrechtse Volkspartij (PP) van Rajoy is al weken in opspraak door een zwartgeldschandaal. De PP zou partijkopstukken sinds de jaren negentig regelmatige ‘toelages’ bovenop hun loon hebben uitgekeerd. Elk half jaar of kwartaal ontvingen ze van hun partijpenningmeester duizenden euro’s. Een extraatje in cash dat mogelijk niet werd aangegeven bij de belastingdienst.

Aanvankelijk bleef Rajoy buiten schot, maar donderdag kwam El País met de explosiefste onthulling tot nu toe. Het dagblad publiceerde de schaduwboekhouding van de in opspraak geraakte PP-penningmeester Luis Bárcenas. Hieruit blijkt dat Rajoy in elf jaar een kwart miljoen euro opstreek. Het Spaanse Openbaar Ministerie is inmiddels een vooronderzoek begonnen.

Premier kondigt strijdbaar aan openheid te gaan geven

Rajoy ontkende vanmiddag dat er binnen zijn partij ontoelaatbaar gehandeld is. Het was voor het eerst dat Rajoy op de beschuldigingen reageerde. Hij zei op een ingelast partijberaad dat er binnen de PP geen betalingen zijn gedaan die niet zijn aangegeven bij de belastingdienst. Rajoy kondigde aan zijn persoonlijke belastingaangifte te zullen openbaren. Ook zei hij dat de PP bereid is volledig mee te werken aan een onderzoek.

De nummer twee van de partij, María Dolores de Cospedal, zei donderdag dat de documenten van El País vervalst of gemanipuleerd zijn. “Iemand wil ons chanteren”, zei ze, mogelijk doelend op de oud-penningmeester. Hij wordt vervolgd in een ander corruptieschandaal en zou hebben gedreigd een boekje op te doen als hij geen juridische bescherming krijgt. Cospedal:

“Net nu we beginnen op te krabbelen verschijnen dit soort berichten, die niets anders doen dan diegenen beschadigen wier taak het is ons land uit de crisis te leiden. Het is behoorlijk frappant.”

Schandaal ondergraaft positie Rajoy verder

Het zwartgeldschandaal ondergraaft het toch al wankele draagvlak voor Rajoys impopulaire crisisaanpak, schrijft onze correspondent Merijn de Waal vandaag in NRC Handelsblad:

De man die sinds zijn aantreden, eind 2011, een reeks lastenverzwaringen en bezuinigingen doorvoerde, blijkt zelf een belastingontduiker, is het ontstane beeld. Zijn centrale boodschap, dat ‘opofferingen’ nodig zijn om het land uit de crisis te leiden, wordt er ongeloofwaardig door.