‘Rutte beledigt ministers met salaris nieuwe SNS-topman’

Gerard van Olphen, de nieuwe topman van SNS Reaal, gaat een jaarsalaris van 550.000 euro verdienen. Foto ANP / Lex van Lieshout

Premier Rutte beledigt zijn ministers en staatssecretarissen door te stellen dat het hoge salaris van de nieuwe topman Gerard van Olphen van het genationaliseerde SNS Reaal noodzakelijk is. Dat zei GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Rutte zei gisteren dat alleen met marktconforme salarissen de goede mensen te regelen zijn. “Het idee dat een hoger salaris kwalitatief betere mensen oplevert, dat vind ik wel interessant. Wat vindt hij dan van zijn eigen ministercrew?” Eickhout wees erop dat Ruttes ministers en staatssecretarissen allemaal onder de balkenendenorm zitten. “Blijkbaar zijn zij dan niet deskundig. Ik zou me beledigd voelen.”

Rutte deed geluiden dat de topman onder de balkenendenorm moet blijven gisteren af als een idiote discussie. Eickhout zei dat het helemaal geen rare discussie is omdat SNS Reaal nu een staatsbedrijf is. Hij wees erop dat er afspraken zijn gemaakt en dat die nu niet worden nagekomen. Ook vroeg hij zich af wat eigenlijk met marktconform wordt bedoeld. “Bij SNS Reaal waren de salarissen marktconform en we zien nu wat voor problemen we hebben.”

Klijnsma: iemand met heel specifieke kennis nodig

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zei dat een beloning van 550 duizend euro “veel” is. “Het blijft gewoon veel geld.” Wel zei ze dat het nodig is omdat nu iemand met “heel specifieke kennis” de bank moet aansturen. Verder zei ze dat niet alleen Rutte hier figuurlijk barstende koppijn van heeft.

Het is volgens haar moeilijk uit te leggen dat de belastingbetaler moet opdraaien voor het redden van een bank die grote risico’s heeft genomen:

“Maar ik ga het wel doen. Het is eigenlijk bij de wilde spinnen af dat het zo uit de hand is gelopen dat je als samenleving voor de banken moet gaan staan, maar tegelijkertijd is de bankensector een verlengstuk vand e samenleving. We hebben ze wel nodig, al is het maar voor het giraal verkeer.”

De gevolgen zijn volgens haar erger als niet wordt ingegrepen:

“Op enig moment hebben we te veel lucht gepompt in het financiële systeem. Wereldwijd zijn we boven onze stand gaan leven. Het is tijd om de lucht er uit te halen en op normale voet verder te leven.”

‘Nationalisatie signaal dat het slecht gaat met economie’

De nationalisatie van de bank is volgens Eickhout een signaal voor Nederland dat haar economie er niet het beste voor staat. Hij wees erop dat Nederland er vaak bij andere landen op heeft gehamerd dat het begrotingstekort onder de drie procent moet blijven. “Als je dat jarenlang schreeuwt wordt het moeilijk je daar niet zelf aan te houden.”

Door de overname van SNS Reaal, die de overheid miljarden kost, moeten maatregelen worden genomen om het begrotingstekort onder de drie procent te houden. “Nederland mag in de disucussie best iets nederiger zijn”, zei Eickhout.