Roze colberts en glitterstrikken

Op de klanken van ‘Het hele zakie loopt in z’n nakie’ verkoopt Sep in Roosendaal Gangnam Style-kostuums.

Feestartikelenwinkel Sep in Roosendaal: „Dit is een vak.”
Feestartikelenwinkel Sep in Roosendaal: „Dit is een vak.”

Wat

Feestwinkel Sep begon vijftig jaar geleden met de verkoop van een boerenkiel, een zakdoek en een masker. Inmiddels is de zaak behoorlijk bekend in Roosendaal, Brabant en soms ver daarbuiten. Het is een familiebedrijf. Eigenaar is Dennis Sep. Het personeel bestaat uit onder anderen zijn vader en moeder, zijn vrouw, zijn schoonmoeder en zijn tantes. Het belangrijkste piekmoment is carnaval. Er zijn veel winkels die feestartikelen erbij doen. Sep niet. „Dit is een vak. Dat vergeten andere mensen nog wel eens.”

Wat hebben ze

Sep verkoopt bijna alles wat je nodig hebt om je te verkleden. Je komt er voor een carnavalspak, maar je kunt er ook terecht voor kleding op een themafeest of voor bijvoorbeeld een kerstmanpak. Er zijn cadeautjes en kaarten voor huwelijken en geboorten, en zelfs verkoopt Sep heliumballonnen die bij crematies weleens de hemel in worden gestuurd. Wij beperken ons nu even tot het assortiment carnavalskleding. Er zijn geinige colberts en fleurige pakken en een enorme hoeveelheid accessoires zoals hoeden, brillen, sokken, pruiken en diademen. Dit jaar is er veel aanbod in Gangnam Style, een outfit genoemd naar een dansliedje uit Zuid-Korea. Ook maakt Sep reclame voor pakken in de stijl van de vertellingen van duizend-en-een-nacht. „De Toppers geven een concert in die stijl. Daar spelen wij op in.”

Hoe ziet het eruit

Roosendaal heet tijdens carnaval Tullepetaonestad en het thema dit jaar luidt Goàd’ op Sjiek? Sep heeft om die reden veel chique spul gekocht, zoals schitterjurkjes, glitterstrikjes en galadassen. De winkel maakt een uitpuilende en daardoor uitnodigende indruk. Je kunt er je kont niet keren of je stoot tegen een gezellig clownskostuum, een rij maskers of een morphsuit: een ademend pak dat je hele lichaam bedekt, zoals bij Spiderman. Uit luidsprekers schallen vrolijke liedjes als ‘Het hele zakie loopt in z’n nakie’ en ‘Het dondert en het bliksemt’.

Hoe word je geholpen

Keurig. Wij kochten onder meer een lichtblauw jasje voor een zoon die er niet bij was, en de verkoopster was niet te beroerd om het jasje zelf even aan te trekken. Dit alles met een onverstoorbare ernst alsof carnaval niet louter onzinnigheid is. Zelf kochten we een lichtroze colbert met bijpassende hoed. Welk model zou het worden? Wij suggereerden op carnavaleske wijze dat op een mooi hoofd als het onze elke hoed wel zou staan. „U haalt me de woorden uit de mond”, was het antwoord. Kijk, daar kunnen we de polonaise mee in. Maar let op. Het was tijdens het bezoek ’s ochtends vroeg nog niet druk. Op andere momenten verdringen de klanten zich en kan niet iedereen rekenen op een persoonlijke behandeling.

Voor wie

Iedereen die iets lolligs te vieren heeft, is welkom. „Wij zeggen altijd: heel veel lachen en soms een traan”, vertelt Dennis Sep. Op zijn visitekaartje staat het motto ‘Versiering voor ieder feest’. De klanten komen uit Roosendaal maar ook uit de rest van Brabant en uit België. Veel klanten hebben voorafgaand aan hun bezoek aan de winkel in het centrum van de stad de webshop al geraadpleegd. Sep: „Winkel en webshop zijn een goede combinatie. Mensen kijken op de website en komen dan hier passen.”

Sep, Molenstraat 38, 4701 JS Roosendaal. Tel 0165 537808, sep-feestartikelen.nl. Extra koopavonden t/m 7 februari