Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rekenkamer kan toezicht DNB op SNS niet onderzoeken

Het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Foto ANP / Erik van 't Woud

De Algemene Rekenkamer kan nog altijd niet onderzoeken of De Nederlandsche Bank (DNB) goed toezicht heeft gehouden op het gisteren genationaliseerde SNS Reaal. De rekenkamer wilde in 2011 al onderzoeken of DNB goed toezicht houdt op de banken, maar de toezichthouder beriep zich op Europese geheimhoudingsregels en werd hierin gesteund door toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Dat zei lid van de Algemene Rekenkamer Kees Vendrik in het Radio 1-programma Kamerbreed.

In de Europese geheimhoudingsregels wordt toezichthouders verboden vertrouwelijke gegevens op straat te gooien. Dat zou namelijk de concurrentieverhoudingen verstoren en het zou ertoe kunnen leiden dat banken de toezichthouders niet meer binnenlaten. “We hebben alleen kunnen constateren dat de plannen er belovend uitzagen, maar van plannen alleen word je niet wijzer.”

Onderzoek in andere Europese landen wel mogelijk

Vendrik, voormalig GroenLinks-Kamerlid, vindt het onterecht dat de Europese regels worden gebruikt als excuus om de Algemene Rekenkamer geen inzage in het toezicht van DNB te geven. Hij en GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout wezen er in de uitzending op dat de rekenkamers in alle andere Europese landen hun onderzoek wel konden uitvoeren. Alleen in Nederland beriep de toezichthouder zich op de Europese geheimhoudingsregels.

De rekenkamer is volgens hem professioneel genoeg om met vertrouwelijke bedrijfsgegevens om te gaan. “Wij gooien die gegevens niet op straat.” Minister van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) zei hier vertrouwen in te hebben.

Vendrik hoopt dat Dijsselbloem verandering brengt

De rekenkamer wil nog altijd graag onderzoeken hoe het toezicht op SNS Reaal was geregeld, zei Vendrik. “Uw ongeduld is mijn ongeduld. Maar dan moet het onderzoek wel mogelijk worden gemaakt.” De huidige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft volgens hem plannen hier verandering in brengen. “Daar zit muziek in.”

Of het onderzoek de problemen bij SNS Reaal had kunnen voorkomen, valt volgens Vendrik niet te zeggen. “We weten namelijk niet hoe het toezicht is geregeld. Dat is natuurlijk stikvervelend.”