Recensie-overzicht Film

"LINCOLN" L-001131R Daniel Day Lewis stars as President Abraham Lincoln in this scene from director Steven Spielberg's "Lincoln" from DreamWorks Pictures and Twentieth Century Fox. Ph: David James, SMPSP ©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.
"LINCOLN" L-001131R Daniel Day Lewis stars as President Abraham Lincoln in this scene from director Steven Spielberg's "Lincoln" from DreamWorks Pictures and Twentieth Century Fox. Ph: David James, SMPSP ©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.

Lincoln van Steven Spielberg, met Daniel Day-Lewis in de titelrol

NRC HandelsbladIn feite schetst Lincoln een soort ideaalbeeld van de Amerikaanse president: ‘The Great Persuader’ met de hese tenor van Bill Clinton. Een leider omringd door krachtpatsers die hij de ruimte geeft, maar zijn wil oplegt waar nodig. Lincoln is een knappe, beheerste en fraai geacteerde film. Maar iets te plechtstatig om een niet-Amerikaan diep te raken. ***

TrouwEen zeer intelligente, rijke les in de politieke geschiedenis biedt deze film; maar soms wel wat taai. Goed voor 12 Oscar-nominaties, al zou het best kunnen dat alleen Kushner en Day-Lewis er een winnen. ****

de VolkskrantSpielberg voorziet het verhaal van een typisch spielbergiaans sausje, met veel aandacht voor vader-zoonrelaties, aangezet met pompeuze muziek. Maar Lincoln blijft te keurig om echt te transformeren van icoon tot mens van vlees en bloed.