Lessen leuker dan wedstrijd

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en bekijkt het belang van winnen vandaag de dag.

De Winnaar, Achterpagina 02-02-2013 Kabir/yoga
De Winnaar, Achterpagina 02-02-2013 Kabir/yoga

De 11-jarige Kabir Samlal werd Nederlands jeugdkampioen yoga.

„Het leukste aan yoga zijn de trainingen, samen oefeningen doen. Yogacompetities zijn eigenlijk geen wedstrijden: je oefent bijvoorbeeld met de mensen die je tegenstanders zijn en wenst ze geluk voor hun routine. Ik doe nog maar een jaartje Bikram-yoga in Nederland, maar ik vind het erg leuk. Ik volg hier zo’n 20 uur per week les. Ik heb eerder in India gewoond en daar is yoga een schoolvak, daardoor ben ik leniger dan de meeste kinderen. Mijn yogalerares vroeg een tijdje geleden of ik deel wilde nemen aan speciale trainingen om me voor te bereiden op het Nederlands kampioenschap en het wereldkampioenschap. Ik was bij de jeugd de enige deelnemer aan het NK, maar om te winnen moet je wel een bepaald aantal punten krijgen van de jury. Ik had niet verwacht dat dat zou lukken en dat ik daarna zou mogen deelnemen aan het WK in Los Angeles. Nadat ik mijn gouden medaille behaalde op het NK, mocht ik naar trainingsessies in San Francisco bij de lerares van mijn lerares, een topnaam binnen de Bikram-yoga. Die lessen waren het leukste deel van het hele WK. Op het kampioenschap moet je een routine van drie minuten doen waarin je vijf yogahoudingen toont. Ik kreeg een bronzen medaille. Het is geen traditionele wedstrijd, degenen die goud en zilver behaalden, deden niet mee voor de prijs. Ze wilden vooral via hun houdingen iets vertellen over zichzelf. Zo zie ik het ook. Ik blijf zeker yogales volgen in de toekomst en neem volgend jaar weer deel aan het NK. Maar ik doe ook nog andere dingen naast yoga, hoor. Ik voetbal en speel piano.”

Interview Sabeth Snijders