Lavrov nodigt Syrische oppositie uit in Moskou

Sergei Lavrov (links) sprak vandaag in München ook met de vicepresident van de VS, Joe Biden. Foto AFP / Christof Sache

Rusland heeft de Syrische oppositie uitgenodigd voor een bezoek aan Moskou. De president van de Syrische Nationale Coalitie, Moaz Alkhatib, zegt tegenover Reuters dat Sergei Lavrov hem vandaag een niet mis te verstane uitnodiging overhandigde.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken trof Alkhatib vandaag in München op de jaarlijkse conferentie over internationale veiligheid. Rusland bleef tot nog toe vrij trouw aan het regime van Bashar al-Assad; een trouwe bondgenoot.

Een bezoek van de SNC aan het Kremlin zou nieuw licht kunnen werpen op een mogelijke oplossing voor de crisis in Syrië. Rusland dwarsboomde tot op heden elke poging van de VN-Veiligheidsraad tot een ferme stellingname tegen Assad.

Rebellen Aleppo snijden bevoorradingsroute leger af

Syrische rebellen hebben vandaag een strategisch gelegen wijk veroverd vlak bij het vliegveld van Aleppo. Daarmee is een belangrijke bevoorradingsroute van de legereenheden, die in de Noord-Syrische miljoenenstad de opstandelingen bevechten, in handen van de oppositie gevallen. Dat hebben activisten ter plaatse gemeld.

Nu hun tegenstanders zich meester hebben gemaakt van de wijk Sheik Said is de weg tussen het noorden van Aleppo en de luchthaven voor het regeringsleger afgesneden, berichtte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Om Sheik Said zou dagenlang hevig zijn gevochten.

Het leger en de rebellen zijn in Aleppo al maanden in een bloedige loopgravenoorlog verwikkeld. De opstandelingen hebben grote delen van Syriës economische hart in handen, maar door hun gebrekkige vuurkracht blijft de verovering van heel Aleppo voorlopig een hersenschim.