Kamer wil schade SNS verhalen op oud-bankbestuurders

Met andere woorden: de Kamer wil dat de bonussen die de oud-bestuurders opstreken terwijl SNS de afgrond inging worden teruggevorderd. ANP / Erik van 't Woud

De Tweede Kamer wil dat juridisch alles moet worden gedaan om zo veel mogelijk geld terug te halen bij de voormalige top van SNS. D66, CDA, PvdA en de SP vinden vanwege onverantwoord management schadeclaims gerechtvaardigd.

Volgens de NOS willen de partijen dat de overheid “alles uit de kast trekt” om de oud-bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het “SNS-debacle” aansprakelijk te stellen.

De PvdA maakt zich ook hard voor het aftreden van oud-topman bij SNS Sjoerd van Keulen, die nu voorzitter is van Holland Financial Centre. Deze publiek-private samenwerking van de financiële sector, de overheid en de toezichthouders moet Nederland juist weer financieel gezond maken.

Van Keulen treedt naar eigen zeggen in mei terug omdat zijn termijn dan afloopt. De doctorandus was tot het voorjaar van 2009 Chairman Executive Board bij SNS Reaal en beweert in de herfst al bij het HFC-bestuur te hebben laten weten dat hij niet beschikbaar is voor nog een termijn van vier jaar.