‘Interventiewet was in geval van SNS slechts een klappertjespistool’

Hoogduin vraagt zich hardop af wanneer de DNB zich realiseerde dat het weinig had aan de wet en of toen in Den Haag aan de bel is getrokken. Foto ANP / Marcel Antonisse

De na de kredietcrisis ontworpen Interventiewet bood De Nederlandsche Bank (DNB) in het geval van SNS Reaal geen sterk instrument maar een klappertjespistool. Dat zei voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin zaterdag op Radio 1.

De wet had het voor de DNB mogelijk moeten maken vroegtijdig in te grijpen bij een bank die in de problemen komt. Zo zou de DNB de regie over kunnen nemen en activa en passiva kunnen overdragen aan andere partijen.

Bij SNS Reaal had dat in juni vorig jaar kunnen gebeuren. De DNB heeft toen echter niet ingegrepen, aldus Hoogduin.

“Ze hebben die wet niet kunnen gebruiken, omdat ze dan ook hadden moeten ingrijpen in de holding en dat mag niet van de wet. (…) En de vraag is wanneer de DNB zich dit heeft gerealiseerd, of de DNB hiermee naar de minister van Financiën is gestapt en of de minister daarop heeft gereageerd of niet.”

    • Jules Seegers