Ik vertrek...naar Miami

Te koop: bed & breakfast op A1-locatie. Per direct te betrekken, verbouwen niet noodzakelijk. Bekend van de moord op Gianni Versace.

De eetzaal, voor ontbijt geopend vanaf 7 uur.
De eetzaal, voor ontbijt geopend vanaf 7 uur.

Het lijkt bijkans een nationale hobby geworden: een bed & breakfast beginnen. Liefst in het buitenland, met verbranding van alle achterliggende schepen, op hoop van zegen. Het is de ultieme droom van velen, zoals ook veelvuldig te zien is op de televisie, in diverse Ik vertrek-achtige programma’s. Voor degenen die de stap nog niet hebben genomen, is er nu een gouden kans: ’s werelds meest bijzondere B&B staat te koop. Afgeprijsd nog wel. Van 125 miljoen dollar nu voor slechts 100 miljoen dollar (ongeveer 75 miljoen euro). Maar dan heb je ook wat: een enorm pand dat het midden houdt tussen een Mexicaanse haciënda en een middeleeuws kasteel (bouwjaar 1930, in perfecte staat) op een A1-locatie (Ocean Drive, Miami Beach), inclusief een met 24-karaat goud ingelegd zwembad plus de complete inboedel.

Die is op z’n zachtst gezegd specifiek te noemen. Denk aan meubilair in pantermotief en/of tijgerprint, brokaat gordijnen, groen marmeren badkamers met gouden kranen (waarin lieden als Madonna en Elton John hebben gepoedeld) en een overdaad aan Medusahoofden die overal op staan afgebeeld. Die hoofden waren namelijk het handelsmerk van modekoning Gianni Versace die het pand in 1992 kocht, het voor 33 miljoen dollar vertimmerde en daar vijf jaar later – op de stoep – werd vermoord. In 2000 verkochten de erven het voor 20 miljoen dollar aan ene Peter Loftin, telecommagnaat van beroep, en hij zet het nu te koop.

De B&B heet The Villa by Barton G., telt tien kamers (elk voorzien van bedden van drie bij drie meter, met bijbehorend op maat gemaakt beddengoed, inloopkasten en his & hers-badkamers), plus een keur aan eet-, feest- en danszalen. Prijzen beginnen bij duizend dollar per nacht, oplopend tot 3.750 dollar, wat betekent dat bij een volle bezetting de weekopbrengst een kleine 140.000 dollar bedraagt. Best lucratief. Bedenk wel dat u het in uw eentje niet redt, want de bedden zijn zo groot en de matrassen zo hoog en zwaar dat er drie kamermeisjes nodig zijn om ze te kunnen opmaken. Echt waar. Ik stond erbij en keek ernaar.

Ik heb er namelijk ooit een nachtje geslapen. Van het vliegveld opgehaald door de huis-Rolls, werden de toegangshekken bij aankomst geopend door de portier die de hele dag dat hek open en dicht staat te doen. Buiten dat hek staan nog steeds dagelijks drommen toeristen die foto’s maken van de plek waar Versace werd doodgeschoten. Ik had een kamer – type balzaal – aan de voorkant, en du moment ik op mijn balkon van het uitzicht over de oceaan wilde genieten, begon het gepeupel benee te zwaaien en te roepen en te flitsen, alsof ik iemand was. Bizar. Bizar was ook het aantal sierkussens op mijn bed (zeventien), met onder de sprei nog eens negen hoofdkussens. Dus denk ook aan dingen als wasserijkosten, wanneer u een exploitatie- kostenoverzichtje maakt.

Ook niet onbelangrijk bij een eventuele aankoop: er is nog een geschilletje over het een en ander met de buren (schutting?), de schatrijke familie Nakash, eigenaars van onder meer Jordache Jeans, en dat loopt al zo lang en zo hoog op dat een bezoekje van de rijdende rechter niet meer zal helpen. Loftin en de Nakashjes slingeren elkaar intussen claims naar het hoofd van tientallen miljoen. Dus u bent gewaarschuwd.

villabybartong.com