Goud op WK veldrijden Vos, Teunissen en Mathieu van der Poel

Vos werd eerder dit jaar al voor de derde keer op rij Nederlands kampioene veldrijden, vorig jaar won ze onder meer de wereldtitel op de weg. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Voor de zesde keer heeft Marianne Vos vandaag de wereldtitel in het veldrijden gewonnen. In het Amerikaanse Louisville was de 25-jarige Brabantse wederom ongenaakbaar.

Vos, afgelopen zomer nog winnares van het goud op de Zomerspelen bij de wegwedstrijd, reed vandaag in de sneeuw en modder direct weg bij de concurrentie. Haar tegenstandsters zagen daarna nog maar weinig van haar: Vos soleerde naar de overwinning.

Dit had niet alleen te maken met de kwaliteiten van Vos want kort na de start vond een massale valpartij plaats. Hierdoor was haar grootste concurrente Katie Compton kansloos geworden voor de overwinning. De winnares van het wereldbekerklassement pakte nog wel zilver, maar Vos reed het meest bevlogen over het gladde parcours. Sanne van Paassen werd vijfde, Sabrina Stultiens achtste.

Sven Nys won bij de mannen zijn tweede wereldtitel. De 36-jarige Belg liet in het Amerikaanse Louisville zijn landgenoot en medekoploper Klaas Vantornhout twee seconden achter zich. Lars van der Haar zorgde voor Nederlands succes door in zijn eerste WK bij de elite brons te pakken.

Ook goud Nederland bij beloften en junioren

Mike Teunissen werd wereldkampioen bij de beloften. De 20-jarige Nederlander, die in 2011 al eens tweede werd, troefde de Belgen Wietse Bosmans en Wout van Aert af.

Het is al het derde jaar op rij dat de wereldtitel bij de beloften naar Nederland gaat. De afgelopen twee edities werden gewonnen door Lars van der Haar.

Mathieu treedt in voetsporen vader Adrie van der Poel

Bij de junioren pakte Mathieu van der Poel vandaag voor het tweede jaar op rij de wereldtitel. De 18-jarige Nederlander voerde de hele race de regie. Zijn landgenoot Martijn Budding pakte op gepaste afstand zilver, voor de Tsjech Adam Toupalik.

Van der Poel, die dit seizoen alle wedstrijden won waaraan hij deelnam, nam al bij de start afstand. Hij breidde zijn voorsprong vervolgens gestaag uit. Vorig jaar pakte de zoon van oud-renner en veldritlegende Adrie van der Poel de wereldtitel in Koksijde.