Frans parlement neemt voorstel legalisering homohuwelijk aan

In Frankrijk vonden de afgelopen weken betogingen tegen en voor het homohuwelijk plaats. Foto AFP / Thomas Samson

Het Franse parlement is vanmiddag akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat het homohuwelijk legaliseert. De uitslag van de stemming komt niet als een verrassing, maar is interessant aangezien er de afgelopen maanden veel ophef over het homohuwelijk in Frankrijk was.

Sinds dinsdag is er in de Assemblée Nationale een debat over de legalisering van het homohuwelijk aan de gang. Bij de stemming van vanmiddag, over het belangrijkste onderdeel van de wet, stemden 249 parlementariërs voor en 97 tegen. Daarmee is nu zeker dat het homohuwelijk in Frankrijk legaal wordt. Ook krijgen homostellen de mogelijkheid om kinderen te adopteren.

Het is geen verrassing dat het parlement het voorstel van het kabinet-Hollande probleemloos heeft aangenomen omdat links een ruime meerderheid heeft in de Assemblée Nationale. Maar vrij plotseling ontstond er de afgelopen maanden een fel debat in Frankrijk over het homohuwelijk. Was een jaar geleden volgens opiniepeilingen nog zo’n tweederde van de Fransen vóór het homohuwelijk, nu bleek dat nog maar iets meer dan de helft.

Honderdduizenden Fransen betogen tegen homohuwelijk

Op 13 januari werd bij de Eiffeltoren in Parijs een massademonstratie gehouden tegen het homohuwelijk. Honderdduizenden Fransen, van katholieken en moslims tot aanhangers van de conservatieve oppositiepartij UMP, lieten hun afkeuring van het homohuwelijk blijken. Ook afgelopen donderdag werd er nog tegen het homohuwelijk gedemonstreerd. Betogingen voor het homohuwelijk vonden ook plaats, maar daar kwamen minder mensen naartoe.

De UMP wilde dat er een referendum over het homohuwelijk zou komen, maar daar voelde president François Hollande weinig voor. Wel heeft de president het plan van enkele parlementariërs om ook kunstmatige inseminatie voor lesbische stellen makkelijker te maken voorlopig ingetrokken.