Extreem linkse groep eist aanslag Amerikaanse ambassade Ankara op

De vermeende aanslagpleger Sanli in strijdersuitrusting. Foto AFP / SITE

Het Revolutionair Volksbevrijdingsleger heeft de zelfmoordaanslag van gisteren op de Amerikaanse ambassade in Ankara opgeëist. De extreem linkse groep, beter bekend als DHKP-c, beweert volgens Reuters dat ‘strijder’ Alisan Sanli zichzelf gisteren opblies.

UPDATE 18.28 uur: De autoriteiten in Ankara melden dat uit dna-onderzoek blijkt dat de dader van de aanslag op de ambassade inderdaad Ecelit Sanli is (Reuters).

Bij de aanslag gisteren kwam behalve de dader een Turkse bewaker om. De Turkse politie maakte daarna melding van een “dertigjarige dader” die geluisterd zou hebben naar de naam Ecevit S., zo meldt onze correspondent Bram Vermeulen. De DHKP-C brengt nu dus een andere naam naar buiten, maar volgens Turkse media gaat het om één en dezelfde persoon.

Vermeulen schreef vanochtend in NRC Handelsblad dat de DHKP-c een marxistisch-leninistische ideologie aanhangt, tegen het Turkse NAVO-lidmaatschap is en beschouwt de Verenigde Staten als zijn belangrijkste doelwit.

“De activisten gaan ervan uit dat Turkije een marionet is van westerse belangen en wil hieraan met geweld een einde maken. Extreem-linkse groepen protesteerden in de afgelopen weken fel tegen de plaatsing van de Nederlandse, Duitse en Amerikaanse patriotraketten langs de Turks-Syrische grens.”

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Leftist groups have been protesting deployment of Patriots in Turkey recently as part of ,,western imperialism”. #Ankarabomb

“De groepering komt voort uit de actiegroep Dev-sol die in de jaren tachtig een aantal spectaculaire moorden en aanslagen pleegde tegen Turkse doelen. Interne strubbelingen leidden tot de splinterpartij DHKP-c. Vorig jaar pleegde de groep nog een zelfmoordaanslag bij een politiebureau in Istanbul. Daarbij vielen twee doden, onder wie de dader.”

Op de website waar de DHKP-c zijn statement plaatste werd Sanli afgebeeld in legerkleding met een zwarte baret. Om zijn middel zouden explosieven te zien zijn. “Amerika, moordenaar! Je kunt de woede van het volk niet ontlopen”, schreeuwde een kop naast de foto. De DHKP-c staat in de VS en Turkije te boek als terreurorganisatie. Drie mensen werden vandaag nog gearresteerd in verband met de aanslag.