Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Eksters

Youp

Trix houdt er mee op. Ze is klaar met dit land dat bol staat van de hebzucht en het kneuterige amateurisme. Neem nou zo’n Zeeuwse gedeputeerde die deze week beëdigd werd en God Allemachtig bazelde nadat de Commissaris van de Koningin de verkeerde tekst had voorgelezen. Het had God Almachtig moeten zijn. Ondertussen stak ze ook nog haar verkeerde handje in de lucht omdat ze op haar goede arm een jankende peuter droeg. De beëdiging moet over.

Zou grappig zijn als het 30 april misgaat, dacht Trix toen ze het las. Dat Alexander zich bedenkt, het volk in de Nieuwe Kerk uitscheldt en met zijn mooie vrouw woedend weg beent. Het lijkt haar schitterend. Maar zo mag ze niet denken.

Ze haat het land. Dinsdag zat de Hengst van Kralingen op de televisie laddergeil te blaten over zijn ontmoetingen met haar, tegen wie hij ooit gezegd zou hebben dat ze met haar bevroren kapsel haar kandidaat-schoondochters niet allemaal het paleis uit moest tochten. Ze moest vriendelijker zijn tegen Maxima, Mabel en Laurentien. Ze had volgens Lubbers geantwoord dat ze dat zou doen en hem onderhand beleefd verzocht of hij zijn hand van haar bil wilde halen. Dat laatste vertelde Ruud niet op tv. Wel dat hij de oude Juliana ooit nog eens gerust had moeten stellen over haar kleinzoon. De oude prinses was bang dat hij niet capabel voor het ambt van koning zou zijn. De ex-premier schijnt gezegd te hebben dat haar kleinzoon het nooit bonter kon maken dan die oplichter, schuinsmarcheerder en vreemdganger waar ze zelf jaren mee getrouwd was. Dus het zou wel loslopen. Deze laatste woorden heb ik van horen zeggen en herhaalde Ruud uiteraard niet in Nieuwsuur. Hij zat apetrots tegenover een verbaasde Mariëlle Tweebeeke en wist niet dat op datzelfde moment zijn eigen Ria met Trix belde om alvast haar excuses aan te bieden.

„Dit is echt zijn laatste interview dat hij live doet”, stamelde Ria paniekerig tegen de koningin, „het komt omdat hij te lang in de kroeg heeft gehangen met Jeroen Krabbé. Dan wordt hij altijd wat overmoedig! Vanaf nu houden we hem binnen! Hij is sowieso behoorlijk van het padje. Laatst was hij met Dries wezen stappen en heeft hij drie weken zijn palestijnensjaal niet afgedaan. Sinds die tijd sms’t hij ook nog eens de hele dag met Gretta!”

Wat zal de koningin blij zijn dat het over twee maanden klaar is. Dat ze lekker niks meer te maken heeft met dit treurige landje waarin alle banken nu van de Staat zijn. Behalve de Rabo. Die is met epo, groeihormonen, DHEA, insuline IGF-1, cortisonen, dynepo en bloedtransfusies al die jaren zelfstandig gebleven. Dat dat doping was wist de directie van de voormalige boerenleenbank echt niet. Ze dachten dat het door de overbezorgde bedrijfsarts kwam dat ze elke dag een griepprik kregen.

De banken! Trix zelf had op advies van haar ex-collega Fabiola uit België al haar zuurverdiende spaarcentjes allang bij SNS Reaal weggehaald. Ook bevriende bankiers hadden haar dit aangeraden. „Nooit gaan roven als het schip zinkende is”, vertelde een aantal keurige kakkers haar regelmatig aan zeer beschaafde dinertjes, „maar juist als de bank nog gezond is. Dan moet je de boel systematisch leegtrekken!”

„Maar voor de hoogste baas van SNS is het toch heel zielig?”, had Trix nog quasiverdrietig geopperd. „Die staat binnenkort met een daklozenkrant bij mijn buurtsuper in Lage Vuursche. Of moet Maxima een microkrediet voor hem regelen?” Hierna had de beschaafde kakkerstafel onder leiding van Gerrit Zalm keihard gebulderd. Ze wisten niet dat de majesteit zoveel humor in huis had.

De koningin staat voor het raam en denkt: eksters. Dat is het woord dat Alexander moet schreeuwen tegen de doorgefokte adel en de daar tegenaan schurkende kakkers als hij op 30 april met opgeheven hoofd de Nieuwe Kerk verlaat. Eksters! Prachtig woord. Mooie samenvatting van haar hele volk. Hoewel? Opeens bedenkt ze iets beters. Iets actuelers. Rasmussen!