Blanco zet Sanchez op non-actief wegens dopingonderzoek

Sanchez afgelopen zomer in actie tijdens de Tour de France. Foto Reuters / Stephane Mahe

Blanco Pro Cycling heeft Luis Leon Sanchez op non-actief gezet. De Spaanse renner komt niet in actie zolang zijn banden met dopingdokter Eufemiano Fuentes worden onderzocht. Dat heeft de Nederlandse formatie vanochtend bekendgemaakt. De 29-jarige Sanchez heeft tot dusverre elke betrokkenheid bij de dopingaffaire ontkend.

Een week geleden meldde NRC Handelsblad dat de voormalige Rabobank-ploeg een onderzoek naar de renner begint. Er zouden aanwijzingen zijn dat Sanchez in 2006 klant was van Fuentes. Hij reed toen voor Liberty Seguros. Vorig jaar moest hij al vragen beantwoorden van zijn bazen nadat zijn naam was genoemd in het Usada-rapport over Lance Armstrong.

In het rapport van de Spaanse politie over Operación Puerto rondom Fuentes komt een telefoontap voor waarin de arts vertelt over een klant met codenaam ‘Huerto’. Deze was bij de proloog van de Ronde van Catalonië 25 seconden te laat bij de start verschenen. Sánchez kwam daar te laat opdagen. Bronnen in Spanje bevestigen de identiteit van de wielrenner met codenaam Huerto.

Sanchez is een van de toprenners van Blanco. Hij won onder meer vier etappes in de Tour de France en twee keer de Clasica San Sebastian. Daarnaast werd hij vier keer Spaans kampioen tijdrijden.