Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Bezetting verpleeghuis Amsterdam door medewerkers voorlopig voorbij

Een bezetting door honderd medewerkers van de zorginstelling Sarphatihuis in Amsterdam is voorbij. In een gesprek heeft de directeur van zorgaanbieder Amsta, waar het verpleeghuis bij hoort, aangegeven afspraken te willen maken over de werkdruk. Dat meldt een woordvoerder van Abvakabo FNV vanavond, aldus persdienst Novum.

Ongeveer honderd medewerkers bezetten het verpleeghuis vanochtend. Cliënten kregen wel gewoon zorg, maar het management kwam het pand niet meer in. De actievoerders eisten meer handen aan het bed van cliënten.

Amsta heeft volgens Abvakabo FNV van de overheid 3,5 miljoen euro gekregen van de in totaal 370 uitgetrokken miljoen. De medewerkers zouden echter nauwelijks nieuwe collega’s zien verschijnen. Het geld zou vooral gaan naar beleidsmakers, extra coördinatoren en roosterplanners. In nieuwe bezuinigingsplannen van de directie zou zelfs sprake zijn van ontslagen.

Bestuur: onjuiste beeldvorming van hun kant

Dinsdag wordt verder gepraat, aldus de zegsvrouw van Abvakabo FNV. “Dat is al een overwinning. Maandenlang hebben ze geweigerd te praten.” De vakbond hoopt dat er afspraken zijn te maken. “Ze gaan in ieder geval tot dinsdag niet verder met het doorvoeren van bezuinigingen.” De bond dreigt wel dat medewerkers vrijdag opnieuw het werk neerleggen, tenzij de uitkomst van dinsdag bevalt.

De Raad van Bestuur van Amsta kan zich volgens AT5 niet helemaal vinden in de woorden van Abvakabo. “De bond organiseert steeds acties op basis van onjuiste beeldvorming van hun kant.” Volgens het bestuur is de besteding van middelen keurig volgens de regels gegaan en heeft het bestuur daar verantwoording over afgelegd.

“Wij vinden het buitengewoon belangrijk om met medewerkers direct in gesprek te blijven en doen dat graag. De AbvaKabo is tenminste vier keer uitgenodigd voor een gesprek en heeft tot nu toe geen vervolg gegeven aan deze uitnodiging”, schrijft het bestuur in een verklaring.