Tweede Kamer kritisch over nationalisatie SNS Reaal

De fracties in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de nationalisatie van SNS Reaal. Leden van de regering begrijpen de zorgen, maar vinden het een goede oplossing.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op camera tijdens de persconferentie waarin hij de nationalisering van SNS aankondigt.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op camera tijdens de persconferentie waarin hij de nationalisering van SNS aankondigt. Foto ANP / Jerry Lampen

De fracties in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de nationalisatie van SNS Reaal. Wel is het voor de meeste fracties duidelijk dat het besluit onvermijdelijk was. Leden van de regering begrijpen de zorgen, maar vinden het een goede oplossing.

Vicepremier Asscher noemt het “een zware tegenvaller voor Nederland”, meldt NOS. In een reactie op de nationalisatie zei hij dat het “vrij waardeloos” is dat dit moest gebeuren, maar toch een goed besluit is. De weerstand tegen het besluit kan hij zich voorstellen, maar er zijn volgens hem tekenen dat de economie aantrekt.

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans vindt het ook mooi dat er een oplossing is gevonden. Of er extra bezuinigd moet worden, wordt pas in het voorjaar bepaald.

PvdA: welhaast onverteerbaar dat het zo ver moet komen

Kamerlid van regeringspartij PvdA Henk Nijboer is behoorlijk kritisch. Hij vindt het zorgelijk en “welhaast onverteerbaar” dat een bank het weer zo ver heeft laten komen. Hij zegt tegenover NRC:

“Voor de PvdA staan de belangen van de gewone spaarders voorop. Met de ingreep is het geld van 1,6 miljoen spaarders en op 1 miljoen betaalrekeningen veilig gesteld.

SNS is een systeembank, een faillissement zou leiden tot chaos, onzekerheid over spaartegoeden en andere, grotere banken in de problemen brengen. De PvdA steunt de voorstellen om een maximale bijdrage te vragen van private partijen: aandeelhouders, achtergestelde leningverstrekkers en de bancaire sector.

Dat een bank door roekeloos gedrag het wederom zover heeft laten komen, is voor de PvdA welhaast onverteerbaar en een teken dat de financiële sector nog lang niet gezond is. De voorgenomen hervormingen van de financiële sector moeten met alle kracht en prioriteit worden voortgezet: hogere kapitaaleisen, bonussen beperken en een meer op het algemeen dan het eigen belang gerichte sector.”

VVD-Kamerlid Mark Harbers noemde het “goed waardeloos dat dit nodig was”, schrijft Novum. “Maar als alle opties zijn uitgeput dan resteert alleen dit besluit.”

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt het besluit moeilijk te verteren:

“Het kan niet zo zijn dat de Nederlandse belastingbetaler weer voor miljarden moet bloeden terwijl de nettowinst van de Nederlandse bankensector in 2011 maar liefst 7.8 mrd euro bedroeg.”

Ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt het “frustrerend” dat de belastingbetaler weer moet opdraaien voor de redding van een financiële instelling. Hij zegt tegen Novum:

“Positief is wel dat ervoor is gekozen om de mensen die doelbewust risico hebben genomen, mee te laten betalen in het verlies. Dit is bij eerdere steunoperaties niet gebeurd. D66 steunt deze maatregelen.”

SP: nog veel open eindjes

De SP is blij dat er voor nationalisatie is gekozen, maar ziet nog veel open eindjes aan het besluit. Als het besluit tot meer bezuinigingen leidt, moet de rekening niet bij ouderen, werknemers, studenten of zieken komen te liggen, aldus SP-Kamerlid Arnold Merkies.

De PVV heeft met verbazing kennisgenomen van de nationalisatie van SNS Reaal:

“Hoe is het mogelijk dat dit kabinet 3.7 mrd van ons belastinggeld uitgeeft aan een bank die er zelf een puinhoop van heeft gemaakt, terwijl de werkenden en ouderen van ons land met miljarden aan belastingverhogingen worden gepakt.”

“De keuze om SNS te redden is buitengewoon moeilijk en een zware dobber voor de belastingbetaler”, reageert ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten:

“Ik wil van de minister weten waarom de toezichthouders niet eerder hebben ingegrepen. De vastgoedportefeuille is al jaren een tikkende tijdbom. Ook wil ik van minister Dijsselbloem weten waarom de gewone obligatiehouder van SNS niet meebetaalt aan de redding van de bank.”

GroenLinks heeft gezegd zich zorgen te maken over het verhoogde begrotingstekort door de nationalisatie. Financiële instellingen, niet de burger, zouden moeten betalen.

Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme is op Twitter kort en bondig: